Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaterna säger nej direkt

En flytt av dagkirurgin till Gävle är politiskt kontroversiell. Moderaternas oppositionsråd Patrik Stenvard säger redan nu nej.

Annons

Dagkirurgin i Sandviken har vid flera tillfällen under årens lopp varit ifrågasatt. Men politiskt har man hittills hållit fast vid att enheten ska vara kvar.

Dagkirurgin startades en gång i tiden som ett sätt att kompensera Sandviken för att akutsjukhuset lades ned. På senare tid har löften ställts ut om att inga strukturella förändringar i länets sjukvård är aktuella.

Patrik Stenvard blir förvånad när han får höra att diskussionen om en koncentration till Gävle nu kommit upp igen.

– Jag trodde att man övergett de tankarna för gott, säger han.

Han menar att dagkirurgin ska vara en avskild och självstyrande enhet. Flyttas den till Gävle sjukhus blandas den lätt ihop med akutsjukvården.

– Det är risk att läkarna inte får koncentrera sig på dagoperationerna utan dras i väg på akuta fall, ronder och liknande, säger han.

De fyra borgerliga oppositionspartierna, M, FP, KD, SVP, vill i stället att det tomma våningsplanet i operationshuset ska bli akutmottagning.

Hur majoritetspartierna ställer sig är oklart.

– Jag vet att de här diskussionerna finns i verksamheten. Om man enas och kommer fram med ett genomarbetat förslag kommer vi att titta på det. Något sådant har vi ännu inte sett, säger hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Tommy Berger, S.

Han känner sig inte låst av gamla beslut om var dagkirurgin ska ligga.

– Det händer hela tiden nya saker som gör att man måste pröva saker på nytt.

Mer läsning

Annons