Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaterna strider för stuga

/
  • För mig var det självklart att jag skulle få bygga upp stugan igen, säger Mi Leijding. Ett elfel låg bakom branden som startade i köket.
  • Utifrån ser stugan nästan ur som vanligt, men inuti är den förstörd.
– Vi har begärt att den ska byggas upp exakt som den varit, det är ju ett sådant hus jag vill ha, säger Mi Leijding.
  • Man m,åste ha lite hjärta, tycker Roland Nilsson, NM, som tänker slåss för att Mi Leijding ska få bygglov.

I maj förstördes Mi Leijdings kolonistuga av en brand.

Nu tar Moderaterna strid för att hon ska få bygga upp den igen.

Annons

– Man måste ha lite hjärta, säger Roland Nilsson, M.

Stugan ser nästan oskadd ut ut-ifrån, men inne är allt nedsotat och röklukten skarp. Det lilla köket är helt utbränt.

– Det var så hemskt. Förödande, säger Mi Leijding om branden.

Hon brukar bo i stugan Paradiset från maj till september varje år. Den här sommaren har hon inte kunnat vara där alls.

Från början trodde hon ändå att allt skulle lösas ganska snabbt, och att det brandskadade huset skulle rivas så att ett likadant kunde byggas upp på samma grund. Men nu ser det ut som om hon inte får bygglov.

Detaljplanen från 1985 för Strömsbro koloniområde säger nämligen att stugorna får vara högst 25 kvadratmeter. Mi Leijdings gamla stuga som är från 1950-talet är 14 kvadratmeter för stor. Därför anser tjänstemännen på bygglovsavdelningen att man ska säga nej till bygglov, och Jörgen Edsvik, S, ordförande i byggnads och miljönämnden, har samma uppfattning inför nämndens möte på onsdag.

Men Roland Nilsson, M, ledamot i nämnden, tycker att politikerna ska säga ja till bygglovet.

– Det är ju det här som utgör vårt existensberättigande. Tjänstemännen måste gå efter reglerna, men vi politiker kan följa vårt hjärta. Och om hon inte får bygga upp huset igen drabbas ju den här kvinnan dubbelt av branden, säger han.

– Dessutom blir det inte rättssäkert om hon inte får bygga upp sitt hus. Hon har ju en gång betalat för en stuga som är 39 kvadratmeter. Då kan hon inte plötsligt stå med en som är mycket mindre, på grund av brand, säger han.

Blir det nej till bygglov har försäkringsbolaget uppgett att man i stället kanske renoverar den befintliga stugan inifrån. Det skulle bli dyrare, men inte kräva bygglov.

Det tar Roland Nilsson som ytterligare ett argument.

– Om man säger nej uppnår man ändå inte det man vill. Stugan blir inte mindre, men kommunen kanske måste betala skadestånd. Och jag kan inte tro annat än att ett bygglov skulle hålla i högre instans, eftersom det här handlar om en återuppbyggnad efter en brand. Det skulle inte göra att vem som helst får bygga ut, säger han.

De röd-gröna har sju röster i byggnads- och miljönämnden, medan alliansen har sex. För att rädda bygglovet åt Mi Leijding räcker det alltså inte om Roland Nilsson får med sig tre moderater, en folkpartist och en centerpartist. Minst en från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet eller Miljöpartiet måste också rösta för bygglov.

– Det blir spännande att se hur det går på mötet, säger Roland Nilsson.

Mer läsning

Annons