Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaterna vill ändra indelningen av valkretsar

/
  • Riksdagsledamöterna Ann-Britt Åsebol och Lars Beckman, båda M, är föreslagna att ingå i den parlamentariska kommission som ska se över hela valsystemet i Sverige.
  • Moderaterna Roland Nilsson och Patrik Stenvard ser helst att Gävle kommun består av enbart en valkrets. Då skulle mandatfördelningen i kommunfullmäktige spegla valresultatet till 100 procent, menar de.
  • Kommunjuristen Markus Svensson ser just nu över kommunens valsystem på uppdrag av valnämnden.

Moderaterna i Gävle vill ändra kommunens valkretsindelning så att mandatfördelningen i kommunfullmäktige bättre speglar valresultatet.
– Dagens system är orättvist, säger Roland Nilsson, M, ledamot i valnämnden.

Annons

Gävle kommun är i dag indelad i tre så kallade valkretsar, geografiska områden som folket utser kandidater för.

Tanken med valkretsar är att alla delar av kommunen ska bli representerade i kommunfullmäktige.

Men Moderaterna menar att systemet gjort att de rödgröna fått egen majoritet i fullmäktige trots att de bara har 48,77 procent av rösterna. Partiet förespråkar i stället en indelning i två valkretsar. Eller en.

– I dag har alla partier i Gävle en valsedel, utom Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna som har två. Ingen har tre. Därför är det överspelat med tre valkretsar, säger han.

Om kommunen bestod av bara en valkrets skulle Socialdemokraterna tappa två mandat till Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, enligt kommunjuristen Markus Svenssons uträkning.

Om kommunen i stället var indelad i två valkretsar skulle både alliansen och de rödgröna tappa varsitt mandat till Sverigedemokraterna. I båda fallen skulle de rödgröna förlora den egna majoriteten i fullmäktige. Sverigedemokraterna skulle bli vågmästare.

– Då får vi lösa den situationen parlamentariskt, säger Inger KällgrenSawela, M.

På uppdrag av valnämnden ser kommunen just nu över valsystemet.

Men nämndens ordförande Anéa Elfving, S, vill inte kalla dagens system för orättvist och utlovar ingen förändring. En annan gång är det Moderaterna som gynnas, menar hon.

– Det kom ett förslag om en översyn och jag ser inget kontroversiellt med det. Vi ska ha det antal valkretsar som uppfyller lagens krav och fördelar mandaten rättvist, säger hon.

I dag får Gävle kommun enligt vallagen inte ha färre än två valkretsar. Men det kan ändras när staten nu ska göra en nationell översyn av valsystemet.

Mer läsning

Annons