Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mongols låg bakom rånplaner

/

Männen som åtalas för att ha planerat rånet mot Konsum i Norrsundet har anknytning till kriminella mc-klubben Mongols.

Annons

Den 20 januari togs de fyra, unga männen på bar gärning utanför Konsum i Norrsundet. Nationella insatsstyrkan och Gävlepolisens grova brottsrotel drog ut männen ur deras stulna Ford och grep dem utan dramatik.

I bilen säkrades en kolsyrerevolver som låg i en ryggsäck under ett framsäte, yxa, hammare, kofot, tejp och rånarluvor.
Gripandena kunde genomföras tack vare tips om det planerade rånet, ett tips som ledde till att telefonavlyssning kopplades in mot de misstänkta. Under avlyssningen framkom det att de inblandade var kopplade till Mongols MC och dess supportergrupp Wrecking Crew.

En man som kallades in för att höras i utredningen hade på sig den sistnämnda gruppens tröja – förhörsledaren frågar varför?
”För att de är snälla, de har inte gjort mig någonting”, svarar mannen.
I beslagen finns västar och andra klädesplagg med mc-klubbens logotyp. En av männen, en 22-åring, säger sig vara fullvärdig medlem i mc-klubbens Norgeavdelning. Han bekräftar även sina medmisstänktas olika ställningar i klubben.

Polisen har hittat en lista över de olika medlemmarnas ”befattningar” i Gävleavdelningen. förutom president och vice president finns sekreterare, godsansvarig, personal- och säkerhetschef och en namngiven ”enforcer”. Dennes uppgift är enligt skrivelsen att ”se till arbete och beslut”.

Klubblokalen ska ha kallats ”garaget”, men det verkar röra sig om en lägenhet i centrala Gävle som medlemmarna brukade träffas i. Det var därifrån som grova brottsrotelns spanare skuggade männen när de begav sig mot Norrsundet den 20 januari.
De fyra männen, en 19-åring, två 22-åringar och en 20-åring, åtalas för förberedelse till grovt rån och brukande av den stulna personbilen. Tre av männen åtalas även för narkotikabrott.

Kammaråklagare Christer Sammens anser det vara en försvårande omständighet att det planerade rånet varit en del av en organiserad brottslighet.

Mer läsning

Annons