Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motorstöld stoppar segling?

/
  • Foto: LASSE HALVARSSON Stulen. Sjöscouternas säkerhetsbåt, Sydan, saknar motor. Den stals natten mot måndag och nu hotas höstens verksamhet.

GÄVLEEn stulen båtmotor kan få sjöscouternas verksamhet att haverera.

Annons
Motorn stals i helgen och scoutkåren har inte råd att köpa en ny.
- Det är inte ofta jag blir arg men nu blev jag det, säger Muriel Bjureberg, ordförande i Gävle kyrkliga scoutkår, sjöscouterna.
Natten mot måndagen stals båtmotorn från sjöscouternas säkerhetsbåt Sydan. Båten låg vid Baggarevarvet vid Södra Skeppsbron.
- Vi skulle flytta vår scoutbåt, Nordan, i går till Gerdavarvet för mastning och skulle bogsera med Sydan. Det var då vi upptäckte stölden, berättar Muriel Bjureberg.
Sydan är bokstavligt talat livsviktig för sjöscouternas verksamhet. Säkerhetsbåten används för att plocka upp barn och ungdomar som trillar i vattnet när de lär sig segla.
Den används även av ledarna som instruerar barnen från följebåten.
- Vi har den också för att komma ut till Tjuvharen som är vår lägerö. Vi fraktar mat och prylar med den. Nu måste vi försöka få föräldrar att hjälpa till.

Firar 50 år i helgen
Det är bråttom med att få tillbaka motorn. I helgen firar sjöscouterna 50 år med ett jubileum och direkt därefter börjar seglingsterminerna för de 170 medlemmarna, barn och ungdomar i åldrarna åtta-20 år.
- Vi är redan i ett trängt ekonomiskt läge eftersom vi rustat segelbåten Nordan så vi kan inte köpa någon ny. Vi vill ha tillbaka motorn så vi kan bedriva sjöverksamhet i höst.
- Får vi inte det hoppas vi att någon kan skänka oss en motor. Då skulle vi bli tacksamma, säger Muriel Bjureberg.
Den stulna motorn är en Mariner, 20 hk.
En del av skäddaren är avslagen och offeranoden är borta.
Andra kännetecken är att spärren till motorkåpan är borta och att ett svagströmsuttag finns monterat på babordssidan av motorkåpan.

MONIQA SWÄLAS
026-15 96 28
moniqa.swalas@gd.se

Mer läsning

Annons