Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motsättningar i mordutredning

GÄVLE På fredag begär Mikael Hammarstrand att trion från Ockelbo-dramat omhäktas. Åklagaren kritiserar försvarsadvokaterna för att utredningen drar ut på tiden.
- Det är mindre tillfredsställande, säger han torrt.

Annons
Det har gått över en månad sedan Claes Andersson i Ockelbo mördades. Fortfarande är vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand långt från att åtala de två männen från Hälsingland, 25 och 26 år, för mord.
Advokaterna får bära en del av skulden.
- De misstänkta har begärt att få ha sina försvarare närvarande under varje förhör. Det gör att det drar ut på tiden. Förhörsledaren kontaktar advokaten som kan ha tid om en vecka eller två, säger Mikael Hammarstrand.

För samtliga inblandade, poliser, åklagare och advokater är det sannolikt enda gången de deltar i en mordutredning.
Försvararna driver samtidigt andra mål - borde de prioritera hårdare?
- Det tycker jag nog. Det är mitt ansvar att utredningen går framåt. Därför är det mindre tillfredsställande, säger Mikael Hammarstrand.
- Allt blir senarelagt. Det är inte bra, instämmer spaningsledaren, Anders Sjödin.
Men två av tre försvarsadvokater gav en annan bild.
- Jag var med på ett förhör i dag, och ett annat i förrgår. Jag tycker att det fungerar bra, säger Göran Lundvik, som företräder den 29-årige gävlebon.
26-åringens försvarare Bo Flodström gick inte att nå. Men 25-åringens advokat K-G Myhrberg avvisade kategoriskt att advokaterna skulle sinka utredningen.
- Det har jag ingen förståelse för. Jag var med på ett förhör senast i går. Ingen försvarare har intresse av att det här drar ut på tiden. Vår målsättning är att klara upp saken så långt att våra klienter åtminstone får titta på tv, säger K-G Myhrberg.
Ni prioriterar mordutredningen?
- Ja, självfallet. Att andra mål är utsatta sedan lång tid tillbaka kan vi inte påverka, säger K-G Myrhberg.
25-åringen har nu suttit häktad under fem veckor.
- Min klient mår efter omständigheterna bra. Men det är naturligtvis pressande att vara delgiven misstanke för så grova brott och att vara helt avskuren från omvärlden.
För de mordmisstänkta männen gäller att de inte får se på tv, läsa tidningar eller tala i telefon med släktingar eller vänner. De får inte ha kontakt med varandra.
Det var inte känt i går om grunderna för att de misstänktas häktningar kommer att ändras av åklagaren eller domaren i Sandvikens tingsrätt.
Redan inför omhäktningen för en vecka sedan mildrade Mikael Hammarstrand misstankarna mot en 29-årig gävlebo. Sedan tidigare stod det klart att han inte varit på mordplatsen. Han ska däremot ha varit med om vapenstölden mot en gård i Vansbron timmarna före mordet. Men det var inte grovt rån utan fråga om vanligt rån.

Den 26-årige mannen från Söderhamn och hans 25-årige kamrat från Stocka i norra Hälsingland är till lika delar misstänkta för mordet, trots att en av dem erkänt att han avlossade ett kulvapen mot Claes Andersson. Förklaringen till att åklagaren inte känner sig tvingad att bara begära den ene häktad för mord kan vara att de ska ha mördat efter "samråd".
Fortfarande finns inte ens ett preliminärt besked från Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL.
Tidigaste datum för åtal är den 12 december.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons