Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MoveIT kan förlora bidragsrätt

Lärare helt utan pedagogisk utbildning, instabil ekonomi och outredda stödbehov. Bristerna hos MoveIT-gymnasiet är så stora att friskolans bidragsrätt nu är i fara.

Annons

MoveIT-gymnasiet i Gävle, som startade för knappt ett år sedan, håller till i lokaler i centrala stan.

I början av mars var Skolinspektionen på tillsynsbesök för att se om verksamheten uppfyller statens krav och därmed har rätt till fortsatt bidrag från Gävle kommun.

Då framkom bland annat att flera av skolans sex lärare saknade tillräcklig utbildning.

Bara en enda har en högskoleexamen som ger behörighet att undervisa på gymnasieskolan. Två av musiklärarna saknar helt pedagogisk utbildning men har annan erfarenhet som skolan har ansett vara meriterande. I flera kurser bedrivs undervisningen av lärare som saknar ämneskompetens.

Men enligt rektor Tobias Tengelin kommer situationen att se annorlunda ut till hösten.

– Vi ska nyanställa inför nästa läsår.

Han påpekar också att skolan bara varit igång i sex månader när inspektörerna dök upp.

– Vi är långtifrån färdigutvecklade. Om tre år kommer det att se helt annorlunda ut, säger han.

Men det största hotet mot skolan är huvudmannen MoveITskolan AB:s svårigheter att få ekonomin att gå ihop.

I månadsskiftet februari-mars fick personalen i Gävle klart för sig hur instabil ekonomin är. Det dröjde då flera dagar efter utsatt datum innan de fick sina löner utbetalade, något som enligt Skolinspektionen skapade oro.

I dag går 22 elever på skolan och ett 50-tal har sökt till skolan inför nästa termin. Majoriteten har dock en annan skola som förstahandsval.

Ska de känna oro för skolans framtid?

– Inte för utbildningen, de får den utbildning de ska ha. Sen är det klart att alla är oroliga att tillståndet ska dras in, men jag är övertygad om att det kommer en ekonomisk lösning. När vi vet mer om hur det blir kommer vi att hålla ett informationsmöte för berörda, säger Tobias Tengelin.

Senast den 10 juni ska skolan redovisa vilka åtgärder som vidtagits eller planeras, därefter fattas det slutgiltiga beslutet om bidragsrätten blir kvar eller inte.

Fotnot: I Göteborg förlorade i våras fyra MoveIT-skolor bidragsrätten och därmed försvinner möjligheten att driva skolorna vidare. Beslutet har överklagats, men för att inte riskera att stå utan utbildning till hösten får eleverna se sig om efter utbildningar på andra skolor.

Mer läsning

Annons