Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Muddring blev droppen för föreningen

/
  • Trappan finns kvar men ett räcke på bryggan hindrar allmänheten från att komma in på den östra delen av stranden. Kommunen har bidragit till att stranden har privatiserats, hävdar Håkan Vejlo, Sture Kilgren och Göran Helgesson i Persborgs stugförening.Bryggan bildar en barrikad mitt på stranden.

Nu tar Persborgs stugförening strid för sin badstrand och brygga.

– Kommunen har privatiserat allmänhetens strand. Det är helt otroligt, säger Håkan Vejlo, ordförande i föreningen.

Annons

När fastigheten närmast stranden friköptes för ett par år sedan behöll kommunen själva stranden i kommunal ägo, men gav fastighetsägaren servitut till den brygga som delar stranden i två delar.

Resultatet har blivit att stugföreningen inte längre får ha båtar och badflottar vid bryggan och att ett räcke hindrar allmänheten från att komma in på den östra delen av den kommunala sandstranden. Stugföreningen har haft flera diskussioner med kommunen för att lösa situationen, utan att lyckas.

Men det som fått känslorna i stugföreningen att rinna över nu var att fastighetsägaren förra måndagen började muddra utanför den kommunala stranden..

– Det dundrade in pråmar och en grävmaskin och vi förstod ingenting. Men det visade sig att länsstyrelsen hade gett ”tillstånd för vattenverksamhet” redan 2008, säger Håkan Veljo.

Enligt tillståndet skulle fastighetsägaren samråda med sina grannar innan muddringen inleddes, men något samråd hade aldrig hållits. Dessutom krävdes tillstånd från kommunen, men något sådant tillstånd fanns inte heller.

Förra torsdagen kom Gustaf Hartzell, handläggare på länsstyrelsen, och Dan Ageborn, jurist på Tekniska kontoret, Gävle kommun, ut till Persborg för att titta på muddringen.

Dag Ageborn gav, i egenskap av ägare till stranden, tillstånd till muddringen i efterhand.

– Jag tyckte inte att det var någon dramatik i det eftersom länsstyrelsen redan hade gett sitt tillstånd, säger han.

I Persborgs stugförening tycker man tvärtom att det var ett mycket dramatiskt beslut.

– Kommunen fick en boll mot öppet mål. Kommunen hade kunnat säga att ni får muddra om allmänheten får tillgång till stranden och bryggan, men man tog inte chansen att lösa det här, säger Håkan Vejlo.

– Det är otroligt märkligt. Kommunen låter en privat fastighetsägare göra vad som helst med en kommunal badstrand, säger han.

Han misstänker att avsikten var att gräva bort hela den omstridda stranddelen och pekar på formuleringar i beslutet som talar om att den ”ursprungliga kajen ska återställas”.

Men det dementerar Gustav Hartzell, länsstyrelsen.

– Nej, så är det absolut inte. Tillståndet gäller inte grävarbeten på land. Tillståndet gällde bara den grävning ute i vattnet som nu är genomförd, säger han.

Nu kommer muddringen att bli en fråga för miljödomstolen. Eftersom stugföreningen inte delgavs länsstyrelsens beslut förrän i förra veckan har man rätt att överklaga det, trots att beslutet togs 2008. Den möjligheten har man utnyttjat.

Stugföreningen har också anlitat en advokat.

– Spontant sa advokaten att det första länsstyrelsen borde göra var att ta bort barrikaden. Det gör man överallt i resten av Sverige, sa advokaten, säger Håkan Veilo.

Mer läsning

Annons