Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Muta? Nej, ett ”missförstånd”

/

Kommunledningskontorets chef Helén Åleskog tillbakavisar att USA-resorna skulle ha varit en muta från Furuviksparken.

– Det här beror på ett missförstånd, säger hon.

Annons

GD berättade i går om kommunrevisionens pågående granskning av två USA-resor där delar av kommunledningen deltog. De huvudsakliga resmålen var Disney World i Florida och en konferens i Las Vegas med representanter för nöjesparker i hela världen.

Kommunalrådet Carina Blank, S, och kommunledningskontorets chef Helén Åleskog var med på resorna som ledamot respektive styrelseordförande i Furuvik Fastigheter AB. Även Furuviksparkens VD Tom Widorson deltog.

Till GD uppgav kommunen 2009 att resan betalades av fastighetsbolaget som fram till i onsdags var till hälften kommunägt. Men revisorernas granskning har nu visat att resekostnaderna stannade inom privatägda Furuviksparken. Revisorerna menar att det strider mot kommunens riktlinjer mot mutor och bestickning.

– När kommunala medarbetare gör en resa i tjänsten ska självklart kommunen, eller i det här fallet det kommunala bolaget, betala för resan och uppehället, säger kommunrevisionens ordförande Gunilla de Maré.

Men Furuviksparkens vd Tom Widorson tycker inte att det har någon betydelse om resorna bekostades av Furuviksparken eller Furuvik Fastigheter AB.

– På det stora hela blir det ett nollsummespel. Fastighetsbolaget är ett dotterbolag till parken och får alla sina intäkter från parken. Kommunen har inte stoppat in en krona i fastighetsbolaget, säger han.

Helén Åleskog är inne på samma linje.

– Fastighetsbolaget har inga andra intäkter än hyror från Furuviksparken. Den hyran ska räcka till underhåll och investeringar i parken. Om fastighetsbolaget dessutom ska ha råd att betala resor måste hyran höjas, säger hon och menar att då skulle det ändå bli Furuviksparken som betalar resorna genom en förhöjd hyra.

Den motfaktureringen tycker hon är onödig. Ändå valde fastighetsbolaget – efter revisorernas påpekanden – att i förrgår betala alla resekostnader sedan revisorerna kommit med påpekanden.

När felet med reseräkningarna påtalades ska Helén Åleskog och Tom Widorson ha erbjudit sig att riva upp 2010 års bokslut och rätta till felet. Det var möjligt eftersom bokslutet då ännu inte hade godkänts av stämman. Men revisorerna ska ha svarat att det inte behövdes, utan att fördjupade uppföljningar skulle göras i framtiden.

– Det som ifrågasätts nu är ju egentligen inget annat än en bokföringsåtgärd. Vi i fastighetsbolaget har dessutom trott att fastighetsbolaget betalat, säger Helén Åleskog.

Moderaternas oppositionsråd Inger Källgren Sawela tycker det känns väldigt konstigt när fakturan kommer nu. Hon anser att det skulle ha reglerats på en gång.

Hon har själv suttit i styrelsen för Furuviks Fastigheter AB, men valde att inte följa med på resorna till USA.

– Jag tyckte att det var en så liten del av kommunens verksamhet, säger hon.

Fotnot: Revisorerna har skickat en rad frågor till kommunstyrelsen. Troligen kommer de att tas upp som ett extraärende i kommunstyrelsen på tisdag. Sedan ska revisorerna slutföra sin granskningsrapport.

Mer läsning

Annons