Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket dioxin i strömming

/
  • ARKIVBILD Dioxindrabbade. Strömming, som fångats i Bottenhavet, innehåller dioxinhalter som är fem gånger högre än EU:s gränsvärden.

GÄVLEDioxinhalten i strömming fångad i Bottenhavet är fem gånger högre än EU:s gränsvärde.Men Livsmedelsverket kommer inte att ändra sina kostrekommendationer.

Annons
- I de kostråd som har gällt sedan 1995 har man utgått från att dioxinhalten i strömming kan vara så hög som 20 pikogram, så de behöver inte ändras, säger toxikolog Rickard Bjerselius på Livsmedelsverket.

Första juli
Den första juli trädde EU:s nya gränsvärde för dioxin i fisk i kraft. Fisk med mer än fyra pg dioxin per gram fisk får inte säljas i övriga EU-länder.
Sverige har dock dispens fram till 2006.
Det betyder att i Sverige får Östersjöströmmingen säljas fritt som matfisk, oavsett dioxinhalt. Den får dock inte säljas som foder eller exporteras.
Hur höga dioxinhalter som funnits i Östersjöfisken har tidigare varit oklart.
Den stora undersökning som Livsmedelsverket gjorde i vintras visar att dioxinhalterna varierar kraftigt mellan olika fiskarter, och mellan olika fångstplatser.

Västra banken
De högsta dioxinhalterna uppmättes i strömming som fångats vid Västra banken i Bottenhavet. Där låg medelvärdet på strömmingen på 20 pg/g.
I strömming som fångats i närheten av Gotland låg halterna också över EU:s gränsvärde, men inte lika högt som i Bottenhavet.
I strömming som fångats utanför Ångermanälven låg dioxinhalterna under EU:s gränsvärde, men den strömmingen var yngre, mindre och magrare.
- Dioxin lagras i fettet, särskilt i skinnet, och äldre fisk har högre halter. Nästa gång vi tar prover kan vi få helt andra värden, för halterna varierar väldigt mycket mellan olika strömmingar, säger Rickard Bjerselius.
Dioxinhalterna i lax och öring fångad vid Dalälven låg strax under EU:s gränsvärde. Men där lägger forskarna in brasklappen att proverna tagits på fisk som fångats i samband med lekvandringen, inte ätit på länge, och därför hade låg fetthalt.

Diskussionsunderlag
Avsikten med den stora dioxinanalys som gjorts det senaste året är dels att skaffa underlag för diskussionen om gränsvärde för dioxin under EU, dels att bevaka så att Livsmedelsverkets kostråd när det gäller fisk är rimligt.
Dioxin i livsmedel kan påverka fostrens utveckling. Enligt Livsmedelsverkets kostråd bör gravida och ammande kvinnor därför inte äta fet Östersjöfisk.
Kvinnor i fertil ålder bör äta fet Östersjöfisk högst en gång i månaden, och män, samt kvinnor över 50, bör äta fisken högst en gång i veckan.
Om det kommer att göras fler dioxinundersökningar på Östersjöfisken är oklart.
- Som det ser ut nu har vi inga resurser att göra fler analyser. Då måste vi få mer pengar, säger Rickard Bjerselius på Livsmedelsverket.

INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se

Mer läsning

Annons