Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Myndigheter får låna värdefulla konstverk

/
  • Polhemsskolans vaktmästare Leif Jonsson visar Oskar Bergmans tavla ”Svensk stadsbild, vinter” som hänger i ett personalrum.

Konst för 350 miljoner kronor är ute på vift hos landets myndigheter, utlånad av Nationalmuseum.

I Gävle finns 14 verk – flera värda över en kvarts miljon.

Annons

Nationalmuseum lånar ut konst till andra museer, kulturinstitutioner och statliga myndigheter. Syftet är att göra fler verk tillgängliga än de som kan visas upp i museets huvudbyggnad.

Enligt museets lånehandläggare Audrey Lebioda, ställs höga krav på placering, tillsyn, vård och säkerhet när konstföremålen lånas ut.

– Innan vi lånar ut föremål till myndigheter ber vi dem fylla i en säkerhetsdeklaration där vi ställer frågor om exempelvis larm och vakter, berättar hon.

Bland myndigheterna är länsstyrelserna flitigast att låna konst, visar en sammanställning som nyhetsbyrån Sirén har gjort.

Länsstyrelsen i Gävleborg förfogar över 13 av Nationalmuseums konstverk – allt från gipsavgjutningar till lergods och tavlor. Samtliga finns i representationssalen på Gävle slott. Fyra av oljemålningarna har ett försäkringsvärde på minst en kvarts miljon kronor (se faktaruta).

Även Gävle kommun råder över ett av Nationalmuseums konstverk – en färglitografi av landskapsmålaren Oskar Bergman. GD lokaliserade tavlan till ett personalrum på Polhemsskolan.

– Den har väl mer eller mindre alltid hängt här. Vi har mycket konst på Polhemsskolan, berättar vaktmästaren Leif Jonsson.

Tavlan är dock värd betydligt mindre än dyrgriparna på Gävle slott. Enligt Lennart Kling, tidigare studierektor på skolan, lånades den ut av Nationalmuseum i början av 1950-talet till nybyggda tekniska gymnasiet. Även flera andra konstverk lånades ut.

– Jag kom in i bilden när verken skulle inventeras på 70- eller 80-talet. Då visade det sig att en av tavlorna var försvunnen, vilket jag polisanmälde, säger Lennart Kling.

Flera av tavlorna har senare övergått till Moderna museets samlingar, men finns kvar på Polhemsskolan.

Mer läsning

Annons