Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nålstick minskar Vilmers magont

/
  • Marie Mattsson, Vilmer Tannfors och Eva Timerdal ses för sjunde och sista gången för akupunkturbehandling   mot Vilmers kolik.
  • Som vanligt en stund efter maten börjar Vilmer Tannfors skrika. Han får ont i magen, säger mamma Marie Mattsson, men han har blivit hjälpt av akupunkturen.
  • Vilmer Tannfors bryr sig inte det minsta om att få en nål i tumveckort under några sekunder.Efter akupunkturbehandlingen har Vilmer Tannfors mindre kolik. Han skriker nu bara någon timme på natten i stället för i flera timmar.

Vilmer Tannfors rör inte en min när barnmorskan Eva Timerdal sticker akupunkturnålen i hans tumveck.

Han har kommit till ro på mamma Marie Mattssons arm efter magknipet.

Annons

Sex veckor gamla Vilmer Tannfors är på sin sjunde och sista behandling mot spädbarnskoliken.

– Det har blivit jättemycket bättre, säger Marie Mattsson.

Förr skrek han i flera timmar per natt, nu handlar det om en timme. Tidigare var han otröstlig, men nu går det att trösta honom. Något som visar sig en stund senare då han kommer till ro på mage på Marie Mattsson arm. Han har som vanligt fått ont i magen efter amningen och börjat skrika.

Hans föräldrar förstod direkt att det handlade om kolik, eftersom storebror Melker hade haft det. Då tyckte de inte att de fick mycket hjälp av BVC och råden där.

Efter mycket letande på nätet och prat med bekanta hittade de akupunkturbehandling och kom till Eva Timerdal. Med Vilmer vände de sig direkt till henne. Han är helt obesvärad av nålsticken.

– Han har aldrig gråtit, säger Marie Mattsson.

Barnmorksan Eva Timerdal har tagit emot mellan 250 och 300 barn sedan hon började behandla kolik med akupunktur för sex och ett halvt år sedan. Tillströmningen har varit konstant hela tiden. Trots att hon gett akupunktur sedan 1990-talet var hon själv till en början skeptisk till att det skulle hjälpa mot kolik. Men på föräldrarnas skattning av besvären under behandlingen ser hon att det har en mycket god effekt.

– När barnen har kolik blir hela familjen drabbad, säger Eva Timerdal som har användning för sina barnmorskekunskaper.

I december lade en sjuksköterska fram sin doktorsavhandling som visar att akupunktur har effekt på spädbarnskolik.

– Det blir tryggare för oss som vårdpersonal att jobba med det här när det finns tydliga belägg för att det hjälper, säger Eva Timerdal.

Behandlingarna ges varje till var tredje dag och i snitt behövs sex omgångar. Eftersom det påverkar hela livet för familjen att ha ett skrikande barn pratar de igenom situationen under ett längre första besök. Själva akupunkturen går snabbt, en nål i varje tumveck och den får sitta i sex-sju sekunder.

Orsaken till kolik är inte klarlagd, men ärftlighet är en viktig faktor, säger Eva Timerdal. Att vara för tidigt född och ha låg födelsevikt är också riskfaktorer.

Enligt vad Eva Timerdal känner till är hon en av fem yrkesverksamma hälso- och sjukvårdsutbildade personer i hela landet som erbjuder akupunktur mot spädbarnkolik. Hos henne kostar en behandlingsomgång i snitt 2 700 kronor. Landstinget har hittills inte tyckt att det finns tillräckligt med vetenskapligt stöd för metoden, men hälsocentralen City ger det vid enstaka tillfällen efter läkarordination. Eva Timerdal hoppas och tror att avhandlingen bidrar till att behandlingen så småningom blir etablerad inom landstinget.

– För Minifom finns forskningsresultat som visar att det inte fungerar, men det rekommenderar man ändå.

Fotnot: Minifom är ett receptfritt läkemedel.

Mer läsning

Annons