Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nämnd frågade ut Carema

/
  • Patrik Thulin, Margareta Eriksson och Bo Österholm från Carema, huvudskyddsombudet Ewa Jernberg och Kommunals Magnus Nordenwall svarade på omvårdnadsnämndens frågor om företaget.

Ett revisionsföretag ska granska Carema, men när de kommer till Gävle vet inte Patrik Thulin, chef för hemtjänst och personlig assistans.

Det framkom när vårdföretaget svarade på omvårdnadsnämndens frågor.

Annons

Moderaterna ville bjuda in Carema till nämnden efter den uppmärksammade vanvården vid boenden, bland annat i Stockholm, och bonussystemen.

Politiker, förvaltning och företag i Gävle känner dock inte igen bristerna här.

Med var också Ewa Jernberg, huvudskyddsombud på Sjätte Tvärgatans äldreboende. Avslöjandena har diskuterats mycket hos dem, men hon tycker att de har en bra arbetsplats.

– Vi har den personal avtalet säger.

Det händer att de inte får tag i vikarier och tvingas gå kort.

– Just nu känns det väldigt jobbigt. Det är bra att det som är fel kommer ut, de ska rättas till. Men vi har inte de felen där uppe.

Kommunals ombudsman Magnus Nordenwall säger att Carema i Gävleborg och Uppland inte utmärker sig jämfört med andra vårdgivare.

Anders Jansson, M, undrade hur kommunens tillsyn ser ut. Svaret blev att Omvårdnad gör en årlig genomgång av hur företagen lever upp till kvalitetsdeklarationerna, att medicinskt ansvarig sköterska gör en enkät och att det under avtalsperioden görs en grundlig revision.

Efter avslöjandena försöker Carema återfå trovärdighet. Revisionsföretaget Ernst & Young ska därför granska all verksamhet så att den lever upp till avtalen med kommunerna.

Gävle finns inte med bland de första tio granskningarna och när turen kommer hit kunde Patrik Thulin inte svara på.

En ledamot undrade om meddelarskyddet. Det finns i dag i många avtal med kommuner, men ska genom ett centralt avtal snart gälla alla anställda.

– Vi ska vara tydliga med att vi vill ha synpunkter på verksamheten, säger Patrik Thulin.

Måns Montell, M, undrade hur bonussystemet ser ut. Patrik Thulin svarade att det gäller alla från verksamhetschefer och uppåt. Förutom ekonomi spelar kvalitet in och i snitt var bonusen 2010 på 13 000 kronor. Cheferna har inte övertids- eller semesterersättning, säger Patrik Thulin.

– Man får inte tänka att det är några fantasisummor.

Mer läsning

Annons