Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nämnd kräver sårbarhetsanalys

Mångmiljonförskingringen inom Gävle kommun har skapat oro bland politikerna i barn- och ungdomsnämnden.

Nu ska planen för internkontroll ses över.

– Jag vill att de ska göra en fördjupad sårbarhetsanalys, säger ordförande Åsa Wiklund-Lång, S.

Annons

På nämndens möte i veckan var det tänkt att politikerna skulle godkänna ett förslag till internkontrollplan som tjänstemännen tagit fram. Men dagen före sammanträdet beslutade Åsa Wiklund-Lång att stryka beslutsärendet från listan.

Anledningen var förskingringen som drabbat Borgarskolan och den debatt om ansvarsutkrävande som följt.

Nu vill skolpolitikerna försäkra sig om att samma sak inte skulle kunna inträffa inom deras förvaltning.

– Det ska inte råda tvivel om att vi politiker i nämnden är beredda att ta vårt ansvar om det händer någonting, men då måste alla vara trygga med att den information de får är korrekt och att vi följer rätt saker, säger Åsa Wiklund-Lång.

Annars är risken att det växer fram ett misstroende gentemot tjänstemännen på förvaltningen och den situationen vill ingen hamna i.

– Även vår internkontrollplan ska värderas utifrån konsultrapporten som granskade utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen. Dessutom vill vi ha en skriftlig sårbarhetsanalys, säger hon.

Barn- och ungdomsförvaltningen gör – precis som utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen – manuella utbetalningar, bland annat när friskolor ska få sin skolpeng.

– Det är oerhört stora belopp, jag tror det handlar om runt 170 miljoner kronor till friskolorna totalt. Men vi har inte samma system. Här kan inte samma person lägga upp ett konto och sedan göra utbetalningen, de stegen är separerade.

Mer läsning

Annons