Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nämnd säger nej till kollektivtrafik för alla

Alla som är i behov av kollektivtrafik bör få det – oavsett var i kommunen de bor. Det anser Kristdemokraterna i Gävle. Men tekniska nämnden säger nej.

Annons

De två kristdemokraterna Lennart Ahlenius och Lili André tycker att alla kommuninvånare i Gävle ska ha tillgång till kollektivtrafik, oavsett om de bor på landsbygden eller inne i stan.

”Hur ser det ut för de kommuninvånare som varken kan åtnjuta den påstådda utökade linjetrafiken, eller cykelbanorna?” undrar de i en motion till kommunfullmäktige.

De vill att kommunen ska utreda hur många ungdomar och äldre som bor utanför busslinjenäten och se till att fixa kollektivtrafik åt alla som behöver det.

Men en majoritet i kommunens tekniska nämnd rekommenderar kommunfullmäktige att säja nej. Argumentet är att det inte är ekonomiskt möjligt att köra buss överallt, jämt och till alla.

Nära 80 procent av kommuninvånarna har tillgång till buss varje dag. Dessutom finns anropsstyrd trafik i form av flextrafik som täcker upp i områden där det inte finns linjetrafik. Tekniska nämnden betonar att ambitionen är att så många som möjligt ska kunna åka kollektivt och att en ny trafikförsörjningsplan för kollektivtrafiken i länet håller på att tas fram.

Mer läsning

Annons