Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nämnden röstade nej

/

Det blev nej.

Mi Leijding får inte återuppbygga sin stuga på Strömsbro Koloniområde så att den blir likadan som före branden.

Byggnads- och miljönämnden sa nej med röstsiffrorna 9-4.

Annons

– Jag tycker att de som sa nej var hjärtlösa, säger Roland Nilsson, M, som röstade för bygglov.

– Vi hade mycket diskussion om det är hjärta eller hjärna som är viktigast, säger Jörgen Edsvik, S, ordförande i nämnden, som röstade nej.

Kolonistugan, som är 39 kvadratmeter, blev utbränd invändigt i en brand i maj i år, orsakad av ett elfel. Försäkringsbolaget vill riva stugan och bygga upp en ny likadan på den gamla grunden och hade sökt bygglov för detta.

Men Jörgen Edsvik hänvisar till detaljplanen för området, som antogs 1985, och som säger att kolonistugorna ska vara högst 25 kvadratmeter, samt till försäkringsbolaget som sagt att man kan renovera stugan invändigt – vilket inte kräver bygglov – men att det blir betydligt dyrare.

– Om vi säger ja till en 40 kvadratmeter stor stuga bryter vi mot lagen. Ska nämnden bryta mot lagen bara för att göra det billigare för försäkringsbolaget? säger Jörgen Edsvik, som menar att Mi Leijding inte kommer att drabbas av beslutet.

– Antingen bygger försäkringsbolaget om den ursprungliga stugan på ett sådant sätt att den blir 40 kvadratmeter. Det kan vi inte stoppa. Eller också river försäkringsbolaget stugan och bygger en ny på 25 kvadratmeter. Då kan ägaren få skadestånd för de 15 kvadratmeter som skiljer.

– Båda utfallen är okej, säger Jörgen Edsvik, S.

Att det handlar om en brand i det här fallet gör ingen skillnad, menar han.

– Vi kan inte skilja på om en skada är självförvållad eller inte, säger han.

De som röstade för bygglov i nämnden var två moderater, en C och en FP. S, V, MP och två moderater röstade nej. Roland Nilsson, M, beklagar att utslaget blev som det blev.

– Det blev helt fel det här. Jag har jobbat i byggbranschen och vet att det är värsta sortens jobb när man ska bygga om ett brandhärjat hus inifrån, och jag tror att risken för att det hade blivit överklagat om vi sagt ja var väldigt liten, säger han.

– Politiker bör göra undantag från bestämmelserna i sådan här fall, säger han.

Mi Leijding är lång ifrån ensam om att ha en kolonistuga som är större än vad detaljplanen säger. Alla som har det riskerar samma beslut om deras hus skadas genom till exempel brand eller snöras. De kommer inte att få bygglov för att återuppbygga sina hus.

– Det de kan göra är att begära planbesked, så får man utreda om man kan ändra detaljplanen, säger Jörgen Edsvik, S.

Mer läsning

Annons