Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nämnden trött på att behöva pruta

GÄVLE- Det här som du skriver om besparingar på två miljoner för idrotten. Jag ska verkligen göra vad jag kan för att det inte blir så, säger Ann Hedbom, kultur- och fritidsnämndens ordförande.

Annons
Hon har ännu inte sett förvaltningens budgetförslag, men är bestämd i sin uppfattning:
-Jag vill att det ska gå bra för idrotten, den är så viktig för oss, säger hon.
Hon får medhåll från flera ledamöter i nämnden.
-"Kultur- och fritid, där kan man pruta". Jag är ganska besviken på det synsättet. Vi ska ju satsa framförallt på barn och ungdomar men vad händer? De blir feta och får åldersdiabetes!
Odd Kjölsrud, m, är trött på de ständiga besparingarna. Han ser hur Gävle blir sämre och sämre jämfört med sina Gästrikegrannar.
-Vi har legat i topp när det gäller fritid, men 1998 var vi plötsligt trea, och 2001 hade vi en femteplats när det gäller att satsa på fritid per capita. Slår man ihop kultur och fritid blir det också en femteplats 2001. Vi är väl ändå den ledande kommunen?
Odd Kjölsrud håller inte med sitt parti som vill "pruta på kulturen med fyra miljoner".
Han vill satsa mer pengar, framförallt på ungdomarna.
-Har man någonstans att gå som ungdom är man inte ute och busar, säger han.
Anders Hammar, fp, har ett annat förslag:
-Jag tycker att man ska spara in på byråkratin. Jag föreslår att man sparar tre miljoner kronor, det är ungefär sex tjänster, säger han.
Dessutom vill han se över "de små utgifterna".
-Vi säger alltid att "vi har råd med en kulturkiosk". Men det blir snart mycket pengar. Samtidigt går jag inte tvärt med på att det är synd om idrotten, säger han angående de förväntade nedskärningarna i avdelningen idrott och friluftsliv.
På torsdag ska representanter från fritidsförvaltningen tillsammans med Ann Hedbom och Odd Kjölsrud träffa idrottsföreningarna i kommunen för att diskutera deras syn på den ekonomiska situationen.
-Sen får vi se var vi hamnar den 19 december, säger Ann Hedbom.

MAGNUS LUNDQUIST
026-159663
magnus.lundquist@gd.se

Mer läsning

Annons