Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nämnds bokslut under luppen

GÄVLE
En ny arbetsgrupp ska se över förvaltningarnas ekonomi.

Annons
- Bakgrunden är att det finns en obalans i kommunen som måste åtgärdas, säger ekonomichef Ingemar Westin som leder gruppen.
Han ska tillsammans med kommunledningskontorets Svante Bertilsson och Nils Karlsson samt Bygg & miljös Tuija Otterstam prata med förvaltningarna i allmänhet och Omvårdnad i synnerhet om vad som eventuellt kan göras.
Omvårdnad träffade på onsdagsförmiddagen kommunledningen för att prata om sitt bokslut. Det slutade på minus 38,6 miljoner kronor i fjol. I år beräknas underskottet bli 60 miljoner kronor om inget görs.

Extra bantningsmöte
Politikerna skulle i april bestämma vilka sparåtgärder det blir, men budgetbantningen ska nu göras på ett extra nämndsmöte i mars.
Några löften om pengar fick nämndens ordförande Vivi-Anne Sundqvist, s, inte med sig från mötet med kommunal- och oppositionsråd. Hon hoppas på fullmäktige.
- Omvårdnads egna åtgärder kommer inte att räcka, säger hon.
När bokslutsgenomgångarna är klara ska de sammanställas till kommunstyrelsen. De nämnder som har underskott, förutom Omvårdnad även Kultur & fritid, Tekniska och Barn & ungdom, vill slippa ta med sig det till årets budget och de som har pengar över vill spara dem till särskilda satsningar.
- Vi ska sy ihop en helhet. Finns det ekonomiska förutsättningar att behandla det på det här sättet? säger kommunalrådet Mats Ågren, s.
Han hoppas att kommunstyrelsen ska kunna ta upp frågan under mars och fullmäktige i april.
Oppositionsrådet Lennart Sjögren, kd, är nöjd med att en arbetsgrupp ska se över ekonomin, något han har föreslagit tidigare.
ANNA BAGGE

Mer läsning

Annons