Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När är något kränkande?

/
  • Eva-Lena Nordin från Gävleborgspolisen pratade värderingar, brott och straff med åttor och nior på Milboskolan i går. Utgångspunkten var den 16-åriga Gävleflicka som fälldes i hovrätten för att ha kallat en klasskompis negerfitta.
  • Klasskompisarna Elin Åhrlin, Cajsa Huutonen och Ida Olsson tyckte efteråt att diskussionen i matsalen varit bra.

Vad är okej att säga till någon annan utan att det är kränkande? Och när blir det ett brott?

Annons

Fallet med den 16-åriga Gävleflickan, som fälldes i hovrätten för att ha kallat sin klasskompis negerfitta, var utgångspunkten för en diskussion om värderingar, straffmyndighet, respekt och ansvar på Milboskolan i går.

– Det är rätt att hon blev dömd för det, så att hon förstår att det verkligen inte är okej. Då sårar man ju någon rejält. Jag skulle själv känna mig kränkt, säger Ida Olsson, som går i åttan på Milboskolan.

Polis och socialtjänst var inbjudna till skolans matsal där åttor och nior samlades i går förmiddag.

– Skolan ska inte bara handla om matte och svenska. Det måste finnas en diskussion om vad som är rätt eller fel också, om förhållningssätt gentemot varandra. Det går inte att säga saker hur som helst utan att det får konsekvenser och det gäller att vi vuxna markerar det, säger biträdande rektor Stefan Grybb.

För ett år sedan, då han var rektor på Solängsskolan, samlade han eleverna för en liknande diskussion om empati, rätt och fel på konserthuset. Då var utgångspunkten att det förekommit mobbning på nätet.

– Det gav faktiskt resultat. Stämningen blev bättre på skolan efter det, säger han.

Då som nu var Eva-Lena Nordin från Gävleborgspolisen på plats.

– Vad händer när ni fyller 15, förutom att ni får köra moppe och ha sex? frågade hon och fick ganska snabbt svaret att då blir man straffmyndig.

Efter 15-årsdagen får ungdomar, som i lagens mening fortfarande är barn, ett större ansvar för vad de gör. Kallar man någon negerfitta, trimmar moppen, snattar eller snömular någon på ett våldsamt sätt, då väntar sannolikt konsekvenser från vuxenvärlden. Kanske i form av en polisanmälan.

– Ungdomsbrotten totalt sett har gått ner de senaste åren, men vissa har ökat, som ofredande, olaga hot, rån och snatteri. Ofredande kan vara att man är taskig mot någon på nätet, det ska man inte behöva stå ut med. Men jag vet att det är ganska mycket sånt. Det märker vi på anmälningarna, säger Eva-Lena Nordin.

Eleverna fick i går genom värderingsövningar ta ställning till olika påståenden, som ”om någon är elak mot mig har jag rätt att slå den personen”, ”om en tjej sviker mig har jag rätt att kalla henne jävla hora” eller ”eleverna på min skola visar respekt för varandra”. Men eftersom eleverna i matsalen var många i går blev övningarna lite svårhanterliga. Uppmärksamheten föll en aning efter en lång sittning.

Men när Eva-Lena Nordin tog upp fallet med den 16-åriga flickan, som kränkt sin klasskompis, fångade hon återigen intresset hos många.

– Det här har hänt i Gävle. Det är inte okej. Ingen ska behöva gå till skolan med ont i magen för att man är rädd att bli kallad såna här saker, jag kan inte ens säga det själv. Det är först när man trivs och känner trygghet som man kan börja tänka på betyg och att orka jobba i skolan.

Eleverna hade en hel del frågor om vardagsjuridik.

– Om jag kör i 80 med en trimmad moppe, som har en trasig blinker, och så är jag inte 15 än, vad händer då? undrade någon och fick svaret att det skulle innefatta en rad brott som även får konsekvenser för föräldrarna.

– Är det olagligt att strippa? undrade en annan.

– Det kan jag inte svara på rakt av, men varför skulle man vilja göra det? Är det för pengar då kan det vara olagligt och den som tittar på det gör sig hur som helst skyldig till brott, svarade Eva-Lena Nordin.

Klasskompisarna Elin Åhrlin, Cajsa Huutonen och Ida Olsson tyckte efteråt att diskussionen i matsalen varit bra.

– Det behövs såna här diskussioner för att man ska tänka efter och förstå. Det är mycket tuffare på högstadiet än när man är yngre. Allt blir hårdare, säger Ida.

De köper inte argumentet att ord som hora och fitta ingår i ungdomars vardagsspråk.

– Absolut inte, jag använder inte de orden och inte mina kompisar heller, säger Cajsa.

– Men det finns alltid de som skriker saker till varandra i korridorerna, säger Ida.

Men arga har de blivit och ibland sagt saker de ångrar.

– Men aldrig så elaka. Det bästa är att prata om det som hänt med en kompis i stället, säger Elin.

Mer läsning

Annons