Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nästan 60 kulturföremål stulna

/
  • Den 85 cm höga Jungfru Maria- figuren stals från Österheds kapell i juni förra året.

Nära 60 kulturföremål har stulits från Gävleborgs kyrkor, hembygdsföreningar och museér sedan januari 2007.

– Konsekvensen blir att vårt kulturarv blir mindre tillgängligt för folk, säger Jan Nordwall, generalsekreterare i Sveriges hembygdsförbund.

Annons


Det är Riksförbundet Sveriges museer som har gjort en sammanställning av statistik från Brottsförebyggande rådet. I Gävleborg har 58 kulturföremål stulits från museum, kyrkor och hembygdsföreningar sedan januari 2007. Vanligaste stöldgodset är ljuskoronor, biblar, silverljusstakar och målningar. Lösa föremål som är lätta att snabbt få med sig.
Österheds kapell i Hamrånge församling råkade ut för en stöld förra sommaren. Då stals en 85 cm hög Jungfru Maria- figur i trä. Träskulpturen är från 1200-talet och värd flera hundratusentals kronor på svarta marknaden.
– Sådana föremål är ju oersättliga, säger Sylvia Rossander-Hedquist, kyrkoskrivare i Hamrånge församling.
Hon menar att det egentligen inte spelar någon roll om man får tillbaka pengar för den stulna skulpturen, förlusten blir ju att människor inte längre kan se den i Österheds kapell.
Kulturföremålen stjäls framförallt med syfte att säljas på svarta marknaden. Jan Nordwall, generalsekreterare på Sveriges hembygdsförbund, menar att det svenska kulturarvet urvattnas för varje stöld. Meningen är att vi ska kunna besöka hembygdsföreningar och kyrkor och se värdefulla kulturföremål på dess rätta plats med dess rätta historia.
– Konsekvensen blir att vårt kulturarv blir mindre tillgängligt för folk, när vi tvingas låsa in det, säger Jan Nordwall.
För att sätta fokus på stölder av kulturföremål har Riksförbundet Sveriges museer och Sveriges hembygdsförbund dragit i gång tävlingen Klenod 2011, där svenska museer, samfund, kyrkor, hembygdsföreningar och andra kulturinstitutioner har fått nominera kulturföremål som de tycker har extra högt skyddsvärde. Tio bidrag är nu vidare i tävlingen och mellan den 15 augusti och 14 oktober får svenska folket rösta fram en vinnare.

Mer läsning

Annons