Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nätskojare kräver pengar

GÄVLE
Hundratals gävlebor fick i går ett kravbrev från Persolvo Inkasso AB som försöker driva in en skuld för porrsurfning på internet.

Annons
Företaget är en bluff, och samarbetar med det uppmärksammade Har-Exp Ltd.
-Samma personer sitter i styrelsen för båda bolagen, säger kommunens konsumentvägledare Anna Mähler.
Hon uppmanar alla som fått ett kravbrev från inkassoföretaget att anmäla företaget till datainspektionen. Samtidigt måste fakturan bestridas.

Flera samtal
Bara i går fick Anna Mähler ett tiotal samtal från upprörda Gävlebor som fått ett inkassobrev från Persolvo Inkasso AB. Hon räknar därför med att företaget gjort ett omfattande utskick i området.
Företaget Har-Exp Ltd, som tidigare hetat bland annat TromBromSrom, Internet B och Scanbill, anlitar inkassoföretaget för att driva in skulder för porrsurfning.
Men som Gefle Dagblad berättade för ett par veckor sedan är det mest barnfamiljer som drabbas. Barnen som surfat på den populära sajten snyggast.com får när de stänger ner anslutningen ett erbjudande om att spela ett gratis spel. Och när de tackar ja till det läggs en ikon till på datorns skrivbord. Om någon i familjen sedan klickar på den ikonen ringer modemet upp ett betalnummer, och inom några dagar kommer en faktura på porrsurfning för 299 kronor i brevlådan.
För att få redan på hur du bestrider en faktura: besök konsumentverkets hemsida. www.ko.se

MAGNUS LUNDQUIST
026-159663
magnus.lundquist@gd.se

Mer läsning

Annons