Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nattbrässerad nötbog kan vinna kocktävling

/
  • Restaurangen Brasserie Absints kock Stefan ”Knutte” Larsson är en av åtta tävlande i Mästerkockens ­seniormat under Smaka på Stockholm i juni. Hans bidrag är nattbrässerad nötbog med sötsyrliga rotfrukter och smörstekt korngrynskaka, serverad med signatursallad.

I går testades hans tävlingsrätt på Brasserie Absints lunchgäster.

Kocken Stefan ”Knutte” Larsson är en av åtta tävlande i Mästerkockens seniormat under det årliga evenemanget Smaka på Stockholm i början av juni.

Annons

Tävlingen i seniormat går ut på att skapa en rätt som passar äldre, som beställer mat till hemmet eller som bor på äldreboende.

– De senaste tre åren har det ju varit en debatt om maten, som kritiserats för dåligt näringsinnehåll. Sen ska den ju vara god också och kunna tåla transporter. Därför är tanken att skapa en rätt med bra näringsinnehåll, som passar att tillagas i storkök och där råvarukostnaden inte är för hög, säger Knutte Larsson.

Han har tidigare tävlat i Årets kock, grundat elevtävlingen Juniormedaljen och även varit domare i flera kocktävlingar. Han blev tillfrågad om att ställa upp i Mästerkockens seniormat, som hålls i Kungsträdgården i Stockholm. Och han har tänkt igenom sitt tävlingsbidrag nogsamt. Det blev nattbrässerad nötbog med sötsyrliga rotfrukter och smörstekt korngrynskaka serverad med signatursallad.

– Man steker köttet i ugn över natten på låg värme, ungefär som tjälknöl fast med skysås till. Det blir väldigt mört och smakrikt. Dessutom blir det lättuggat. Rotsaker är klassiska, svenska smaker, gott och relativt billigt. Korngrynskakan har en smak från barndomen för många äldre. Signatursalladen är en god sallad på zucchini, dill och citron.

Han har testat rätten flera gånger. Då och då, som i går, har den funnits på menyn på Brasserie Absint, där han jobbar.

– Det är ett bra sätt att se vad gästerna tycker och om man kanske ska ändra på något.

Det är fyra kvinnor och fyra män som tävlar. Kvinnorna är den tidigare Gävlebon, Malin Söderström, systrarna Carina och Ulrika Brydling, som bland annat drivit den välrenommerade restaurangen Marmite och Robinsonvinnaren Alexandra Zazzi.

De tre herrarna – förutom Knutte Larsson – är Tom Sjöstedt, som blev Årets Kock 2008, Fredric Andersson från kaféprogrammet Go´kväll samt Ulf Wagner från Stjärnorna på slottet.

Mer läsning

Annons