Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nattfastan fortfarande alltför lång

Det går för lång tid mellan kvällsmat och frukost på äldreboendena.
– Vi ser en förbättring men den är inte tillräckligt stor, säger dietist Anders Rhodin.

Annons

GD berättade i höstas om sensommarens mätning av nattfastan på äldreboendena. För hälften av de boende var den för lång, mer än elva timmar.

Utbildning skulle göra att nattpersonal och sjuksköterskor såg till att alla som vill och behöver får i sig något mellan kvällsmat och frukost.

Vid novembermätningen hade alltså färre för lång nattfasta under den aktuella natten, men alla som ska erbjuds inte något. Tre av fyra, 74 procent, fick frågan om de ville ha något ätbart och för sex av tio, 60 procent, är nattfastan inte för lång.

Anders Rhodin på omvårdnadsförvaltningen tror att en förklaring till att läget inte förbättrats är att bara några äldreboenden hunnit med utbildningen. Till nästa mätning i april ska alla ha fått utbildning.

Det skiljer mycket mellan boendena, från att nå målet att 92 procent av de boende ska ha blivit erbjudna till att bara en tredjedel erbjudits.

Sjätte Tvärgatan är det enda boende som når målet och lyfts i rapporten fram som ett gott exempel. Där har nattpersonalen alltid med sig något ätbart när de går in till pensionärerna och det finns alltid färdiga smörgåsar, energihuttar och välling i kylskåpet på natten.

Mer läsning

Annons