Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nätverk ska minska stölderna hos bönder

/
  • – När någon blir utsatt för exempelvis en dieselstöld så kan informationen ligga ute redan efter några minuter, säger Jan Thorén, ordförande i LRF Gävleborg, om varningsnätverket som länets bönder ansluter sig till i år.

LRF ansluter sig till ett varningsnätverk i syfte att minska brottsligheten på landsbygden. Gävleborgsregionen blir först ut.

Annons

– Jag vet att många av våra medlemmar är hårt drabbade, säger Jan Thorén, ordförande i LRF Gävleborg.

Enligt LRF är bönder en hårt drabbad grupp när det gäller stölder av bränsle, fordon och verktyg liksom när det handlar om bluffakturor och telefonbedrägerier.

För att få ner brottsligheten på landsbygden ansluter sig LRF därför till nätverket Crime Alert under 2013.

Genom nätverket kan drabbade bönder snabbt nå ut med ett meddelande om att de utsatts för ett brott och polis och grannar kan på så sätt snabbt få tillgång till värdefull information.

En app finns tillgänglig för ändamålet.

– När någon blir utsatt för en dieselstöld exempelvis så kan informationen ligga ute redan efter några minuter och då kan andra se det i sina mobiltelefoner, säger Jan Thorén.

På LRF har man uppfattningen att medlemmarna är frustrerade och inte tycker att tillräckligt görs för att stoppa brottsligheten på landsbygden.

– Vi har inte tyckt att den offentliga statistiken bekräftat den bild våra medlemmar har uttryckt till oss om hur stort problemet egentligen är, säger Anders Johannesson, expert på avdelningen äganderätt och näringsliv på LRF.

Varför finns det en skillnad mellan statistik och upplevd mängd brott, tror du?

– Brå (Brottsförebyggande rådet) säger att ungefär hälften av alla brott inte anmäls och det är väl ungefär vår bild också. Då kan man fråga sig varför så många brott inte anmäls. Det kan till exempel bero på att värdet av det stulna inte överstiger självrisken. Det kan också vara så att man har en känsla av att en anmälan inte ska göra någon nytta, baserat på tidigare erfarenheter.

Mer läsning

Annons