Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nätverk vägen tillbaka för unga brottslingar?

/

Men hjälp av socialtjänstens insatser kan unga brottslingar hitta tillbaka till ett socialt sammanhang.

– De kan ha ramlat ur skolan eller blivit utslängda hemifrån. Det kan också finnas droger med i bilden, säger Gunnar Löhman, chef för ungdoms- och familjestödsenheten.

Annons

För 15–20 år sedan var Sätraligan och Andersbergsgänget etablerade begrepp. Grupperna tycktes återuppstå med viss regelbundenhet och ryktena levde vidare.

– Visst finns det gäng även i dag, men jag tror inte att de är knutna till en stadsdel på samma sätt. Gränserna är mer flytande, ungdomarna går i olika skolor och rör sig friare över stan, säger Gunnar Löhman, enhetschef på socialtjänsten.

Drogmissbruk eller någon annan kriminell handling kan bli startskottet för socialtjänstens insatser. Den vanligaste och mest framgångsrika metoden för att få en ung person på rätt spår är att kalla till ett nätverksmöte.

– Ofta finns det ett utanförskap. Vi försöker bygga ett nätverk med personer som kan fungera som stöd; familjemedlemmar, släktingar, vänner, idrottsledare eller grannar, säger Gunnar Löhman.

Föräldrar som inte kommer överens med sina tonåringar kan vända sig till socialtjänstens föräldrarådgivning för hjälp. Den som är orolig för att någon i ens närhet har drogproblem kan få rådgivning hos Kompassen.

– Varken till föräldrarådgivningen eller Kompassen krävs någon anmälan, det är bara att kliva in, säger Gunnar Löhman.

Han har jobbat med ungdomar i 20 år och tycker inte att gängproblemen har blivit värre. Däremot upplever han att allt fler yngre missbrukar droger.

– Jag har inga siffror, det är mer en känsla att problemen med hasch och tabletter har krupit ner i åldrarna. Förut gällde det mest ungdomar mellan 18 och 20 år, nu kan det förekomma bland 15–16-åringar. Det är oroväckande.

Vad kan det bero på?

– En liberalare syn på droger över huvud taget och en större tillgänglighet via nätet, säger Gunnar Löhman.

Mer läsning

Annons