Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nedskräpat vid skejtrampen

/
  • Jonatan Sundin, Mattias Höjd och Hanna Sundin brukar ofta vara vid rampen, som står där till stor del tack vare Mattias engagemang.
  • Jonatan Sundin övar på sina tricks nästan varje dag.
  • Det är ungdomarna som kämpat för att få en skejtramp som nu får ta på sig andra ungdomars nedskräpning.
  • Runt rampen ligger glaskross, ölburkar, flaskor och pizzakartonger i mängder.

Den nya skejtrampen i Hedesunda var inget inbjudande utflyktsmål den första dagen på sommarlovet. På onsdagskvällen firade många skolavslutningen här, bland annat genom att förstöra och grisa ner ordentligt.

Annons

– Det här var ju inte bra, det är ju farligt med allt krossat glas, konstaterade nioårige Jonatan Sundin när han kom till rampen med sin bräda.

I påskas fick många ungdomar i Hedesunda sin önskan uppfylld när några av dem lyckades få kommunen att fixa en skejtramp på den gamla kombiplanen bakom Hedesundaskolan. Mattias Höjd, tolv år, var drivande. Han skrev brev till kommunen, sökte pengar, fick nej först men till sist ett ja.

– Man blir ju lite ledsen när man ser det här, säger han när han ser hur det ser ut runt rampen, men tillägger snabbt:

– Men det viktigaste är ju att de inte har förstört rampen. Den betyder mycket. Det är kul att kommunen gör nåt för oss här ute i Hedesunda, nu behöver vi inte åka in till Gävle för att skejta.

Runt rampen ligger glaskross, ölburkar, flaskor och pizzakartonger i mängder. En del av stängslet som omgärdar planen har slitits loss och ligger bakom rampen. Tennisnäten på den andra planhalvan är förstörda och fästena har ryckts upp från marken.

Några säger till Gefle Dagblad att kombiplanen sedan skejtrampens tillkomst blivit ett tillhåll där ungdomar ganska ostört kan dricka öl och annat om kvällarna. Den bilden bekräftar Jonatan och hans storasyster Hanna, tolv år. Hanna brukar också tillbringa en hel del tid här.

– Jag har sett några dricka öl här på kvällen. Och det är inte samma som är här på dagarna. De är äldre, kanske 16, och de sitter här under rampen också, säger Jonatan och pekar.

Han är här nästa varje dag, säger han. Hans mamma Ingela brukar gå med honom.

– Som förälder skulle jag absolut inte våga släppa honom hit ensam och nu känner jag ännu mer att man som vuxen måste vara här med honom, säger hon.

Hon säger att hon är ledsen för barnens skull.

– De har ju ordnat det här själva. Det är deras initiativ, önskemål och intresse som drivit fram rampen. Och så förstör andra för dem så här...

Men Karin Hellbom, föreståndare på fritidsgården FUBB, säger att den senaste vandaliseringen är en engångshändelse, att kombiplanen inte alls har blivit ett tillhåll.

– Det är jättetråkigt det som hänt. Den här kvällen var det skolavslutning och nattvandrarna var inne i stan i samband med Stolt och nykter. Annars brukar vi vara där och kolla. I regel är det jättelugnt och bra ordning där. Det är ju barnen själva som ansvarar för rampen. En grupp i olika åldrar har tagit på sig att sköta om och städa om det behövs, säger hon.

Någon polisanmälan har inte gjorts. Nu blir det de barn som engagerat sig för att få en skejtramp som får städa upp efter ungdomarna som förstört och skräpat ner.

Det är deras initiativ, önskemål och intresse som drivit fram rampen. Och så förstör andra för dem så här...

Mer läsning

Annons