Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till barnomsorgskonto

GÄVLEEnligt en TV-reklam är alla barn olika, därför behövs också flexibla blöjor.Men även barnomsorgen måste vara flexibel.

Annons
Det menar Jakob Johansson, fp, som igår argumenterade för att kommunen ska utarbeta ett system med barnomsorgskonto.
Förslaget lyfts fram i en motion från Erling Öhman och Lennart Sjögren, båda kd, som vill se en ökad valfrihet i barnomsorgen.
Genom ett barnomsorgskonto kan alla barn få del av maxtaxereformen, inte bara de som väljer en traditionell, kommunal barnomsorg, anser kd-ledamöterna. Därför vill de att kommunen ansöker om dispens hos regeringen för att möjliggöra ett sådant system.
Argumenten om ökad valfrihet delas av Jakob Johansson. Men för den skull vill han inte avveckla maxtaxan.
- Poängen är att föräldrarna ska bestämma vilken typ av barnomsorg som passar dem bäst. Vår roll som politiker är att stötta dem, inte bestämma åt dem.
Även moderaternas Birgittha Bjerkén anser att föräldrarna ska få välja vilken barnomsorg som passar dem bäst. Hon noterar att kommunen har en låg andel förskolor som drivs i annan regi. I dag finns alltså ingen större valfrihet, menar hon.
Men från socialdemokraternas sida fanns inget gehör för motionen som också avslogs.
- Vår ambition är att maxtaxan å sikt ska leda till en helt avgiftsfri förskola. Då stämmer det här inte alls in med våra intentioner, menade kommunalrådet Mats Ågren.
Lennart Sjögren drog snabbt sina egna slutsatser: s motsätter sig både etableringsfrihet, valfrihet och familjernas rätt att välja barnomsorg.
Mats Ågren replikerade lika snabbt:
- Jag tror det är viktigt för kommunmedborgarna att veta att socialdemokraterna gett ett vallöfte som avser att förverkliga en helt avgiftsfri förskola. Det har jag inte hört från något annat parti.

MARIA BRANDER
026-15 96 37
maria.brander@gd.se

Mer läsning

Annons