Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till EMU på efterkälken

GÄVLE
På vissa håll tycks de socialdemokratiska nej-sägarna ligga steget före ja-sidan i kampanjarbetet inför EMU-omröstningen. I Gävleborg är situationen den omvända.

Annons
Ja-kommittén åker redan omkring i en hyrd Chrysler-van för att propagera för sin sak. Nej-kommittén är formellt sett inte bildad ännu.
- Den 17 maj har vi ett möte där vi ska utse styrelsen och anta stadgar för hur vi ska lägga upp kampanjarbetet, säger Leif Hansen, initiativtagare till nej-kommittén i Gävleborg.
Ända sedan EU-omröstningen har han varit engagerad i Socialdemokratiska EU-kritiker. I tio år har han fört ut föreningens budskap med hjälp av insändare och debattartiklar. Argumenten ligger alltså nära till hands och det resonemang som användes i samband med omröstningen 1994 fungerar lika bra inför den 14 september, menar han.
- EMU är ytterligare en förstärkning av EU:s makt. Därför är det alldeles självklart att vi EU-kritiker bildar en nej-kommitté, säger Leif Hansen.
I november i fjol beslutade ett socialdemokratiskt förtroenderåd att partiet skulle bedriva dubbla kampanjer. Sedan dess har för- och emot-kommittéer bildats inom landets olika distrikt. I Gävleborg har ja-sidan varit snabbare i starten. Redan i mitten på mars utsågs en styrelse för kommittén
- Nej-sidan har en fördel i att den har en organisation sedan tidigare. Men sedan besluten väl var tagna var vi snabbare att komma till skott, säger Karl-Åke Malm, samordnare för ja-kommittén i Gävleborg.
Ja- och nej-sidan får ett nationellt bidrag 2,5 miljoner kronor var från det socialdemokratiska partiet. Pengarna ska räcka till hyra för möteslokaler, affischer, flygblad, annonser och annat som krävs för att bedriva en kampanj.
- Det blir inte mycket pengar på varje distrikt, men det viktiga är att alla får chansen att säga sitt. Personligen tycker jag att vi redan sagt ja en gång. I EU-kontraktet stod att vi ska gå med i EMU förr eller senare, säger Karl-Åke Malm.
ERIK WIKSTRÖM
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se

Mer läsning

Annons