Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej, vi jobbar inte på Gävle kommuns uppdrag

Annons

Kritiken mot avstängningen i centrum är till stor del vårt fel.

Om jag hårdrar budskapet i den utvärdering som presenterades i går – och som egentligen ska handla om trafikflöden och om testavstängningen haft någon inverkan på handeln i centrum – så är det så.

Det gör mig verkligen förvånad och förbannad att den utvärdering som beställts inleds med en recension av hur vi i medierna bevakat försöket. Eller vi kan kalla det för en totalsågning.

Det går inte att tolka det på något annat sätt. Konsultföretaget WSP har tittat på artiklar i både Gefle Dagblad och Arbetarbladet och inte sett att någon av tidningarna gjort några större försök att förklara varför testavstängningarna genomfördes. ”Generellt har de större rubrikerna varit ganska tendensiösa – man kan av dessa få uppfattningen att pressen bestämt sig för att biltrafik i centrum är bra”, står det i rapporten.

Det hänvisas bland annat till en ”kritisk” artikel i GD där en kommunal chef får uttala sig om att avstängningen gick för snabbt. En kommunal chef? Ja, vem skulle vara bättre lämpad än kommunens trafikchef Helena Werre att bedöma om förutsättningarna för testavstängningen var de rätta. Både hon och politikerna i tekniska nämnden har ju vittnat om att de togs på sängen av beslutet som i stället förankrades högst upp i kommunledningen.

Lika förvånande är inställningen till de reaktioner från Gävleborna som vi rapporterat om.

Av 188 synpunkter som kom in på kommunens hemsida var 134 från bilister som var kritiska mot avstängningen.

Mot detta står intervjuer som Gävle Centrumsamverkan gjort med folk på stan som är mer positiva. Med det som bakgrund gör konsulten tolkningen att allmänheten faktiskt anser att avstängningen är bra för Gävle.

Min tolkning är att det inte spelar roll vad bilisterna eller handlarna i stan tycker. För de tycker ju ”fel”.

Är ett bilfritt centrum bra för Gävle? Jag vet vad jag tycker. Men min personliga åsikt spelar ingen roll. Det som är viktigt är att vi har gett en bakgrund till hur beslutet fattades, vi har berättat om reaktionerna och kommer att fortsätta granska vad som händer framöver – ur alla synvinklar.

Vi jobbar inte på uppdrag av kommunen. Så långt är allt rätt. Det är Gävlebornas bästa vi har för ögonen.

Mer läsning

Annons