Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nils Wahl får toppjobb vid EU-domstolen

/
  • EU-domstolen i Luxemburg.Nils Wahl och hans fru Marianne fick i juni förra året ta emot kommunens byggnadsvårdspris för sitt arbete med Hade Herrgård i Hedesunda.

Nils Wahl från Hedesunda har nominerats till generaladvokat vid EU-domstolen av regeringen. I dag arbetar han som domare vid tribunalen i Luxemburg.

– Det är stort, säger Nils Wahl på väg till en föreläsning vid Stockholms universitet.

Annons

Nils Wahl är hedrad av nomineringen och förklarar att i EU-domstolen finns åtta generaladvokater. Fem av dem kommer från de största medlemsländerna medan tre roterar mellan de övriga, mindre länderna.

Nu var det Sveriges tur att ha en generaladvokat och den som nominerats är alltså Nils Wahl.

Visserligen är det medlemsstaterna som någon gång i vår eller på försommaren utser vem som får tjänsten men någon bet är alltså högst troligt hans även om det inte är helt officiellt ännu.

Nils Wahl behöver inte byta arbetsplats eftersom han redan i dag har sin arbetsplats vid domstolen i Luxemburg. Däremot byter han rum och arbetsuppgifter.

– En generaladvokat lämnar förslag till domaren. Vi har inte det systemet i Sverige, det är ett franskt system. Som generaladvokat måste man vara objektiv och trovärdig. Domstolen tar antingen mitt förslag eller har ett eget. Men poängen är att man är oberoende.

Mandatperioden är sex år med början den 7 oktober 2012. Det blir alltså fortsatt pendling för Nils.

– Hemma för mig är Hedesunda och jag är hemma varannan helg och på loven. Det funkar men är inte idealiskt. Det ligger lite ocentralt.

För GD:s läsare kanske Nils Wahl är mest känd som ägare till Hade Herrgård i Hedesunda. Nils och hans fru Marianne fick i juni förra året ta emot kommunens byggnadsvårdspris för sitt arbete med gården och en månad senare var GD på plats för ett reportage.

Nils kommer från Stockholm men valde alltså att flytta till Gästrikland i stället för närmare sin arbetsplats.

– Ja, någon måste ju flytta åt det hållet också, säger han skrattande.

Mer läsning

Annons