Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nnenna Larsson lämnar Elevhälsan

/
  • Nnenna Larsson slutar som chef för elevhälsan. Hon har varit sjukskriven en tid och har känt sig motarbetat och trakasserad.

Elevhälsans chef Nnenna Larsson har sagt upp sig.

– Jag har inte fått något motiv, säger förvaltningschef Frank Stoor.

Annons

Att annonsera efter hennes efterträdare är i dagsläget inte aktuellt.
Som GD tidigare berättat har Nnenna Larsson varit sjukskriven en tid från sitt arbete som chef för Gävles Elevhälsa.
Hon har känt sig motarbetat och trakasserad, framförallt av en person inom skolförvaltningen.
Förvaltningschefen Frank Stoor tillsatte i oktober en internutredning sedan Nnenna Larsson anmält att hon utsatts för hot.
– Det utredningen visat är att det inte har hänt någonting som föranleder några arbetsrättsliga påföljder för någon av parterna. Då pratar vi disciplinåtgärder, byte av arbetsuppgifter eller uppsägning, säger Frank Stoor.
Nnenna Larsson meddelade redan i tisdags eftermiddag, via sitt ombud, att hon säger upp sig. Enligt Frank Stoor fick han inget motiv till hennes beslut.
– Det är olyckligt för båda parter, säger han.
I går sammankallade han Elevhälsans personal till ett nytt stormöte för att berätta om läget. Gävle kommun kommer i dagsläget inte att annonsera efter Nnenna Larssons efterträdare.
I stället tillsätts en tillförordnad chef under den tid som Elevhälsan ses över.
Vem den chefen blir är i dag inte klart.
– Vi måste utreda organisationen. Kanske fungerar den inte för barnens bästa eller så har vi en fantastisk organisation och då får vi bestämma att det är den som gäller, säger Frank Stoor.
Han är medveten om att många i personalen tycker att Elevhälsan hamnat i skymundan i barn- och ungdomsförvaltningen.
– Det finns en känsla av att de frågor som Elevhälsan står för inte är viktiga. Det måste vi ta på allvar, säger han.
Nnenna Larsson sa i går kväll att hon är väldigt ledsen men att det inte fanns något annat alternativ för henne än att säga upp sig.
– Jag känner inte det förtroende för ledningen som krävs för att jag som chef för Elevhälsan ska kunna bedriva ett arbete som är kvalificerat och rättssäkert utifrån barnens, ungdomarnas, föräldrarnas och pedagogernas behov. Det går inte om jag ska bli utsatt för hot, våld och kränkningar när jag försöker göra mitt jobb. Och det går inte heller om man sedan tillsätter en internutredare som inte har kvalifikationer för uppdraget eller någon formell kompetens, säger Nnenna Larsson.
Hon säger att hon samtidigt känt ett stort stöd från andra i sin omgivning.
– Jag har fått fantastiskt stöd från medarbetare, föräldrar, ungdomar och kollegor i grannkommuner.
Arbetsmiljöverket kommer att genomföra en inspektion av verksamheten inom kort, något som Nnenna Larsson välkomnar.
– Jag oroar mig över den ohälsosamma arbetsmiljön som råder. För mig var det helt absurt. Det gör mig förtvivlad när jag tänker på att konsekvensen är att våra barn inte har en ledning som förstår att deras hälsa är mycket viktig. Vem vänder de sig till i dag? Vem kan svara på elevers, föräldrars eller pedagogers frågor om våra barn och ungdomars hälsa?

Mer läsning

Annons