Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nödsignal från Brynäs

/
  • Foto: LASSE HALVARSSON Försöker inte. Elon Sterner, 81, och vårdbiträdet Abbe Khalifa rullar in i hissen för att fotografen ska få en bild. Men åka, det vågar de inte. Både personal och anhöriga har fastnat i hissen, och personalen vågar inte chansa med de äldre.

GÄVLEDe boende på äldreboendet Bergmästargården på Brynäs vågar inte gå ut.Deras hiss stannar hela tiden, och de klarar inte av att gå i trapporna.

Annons
Så här har det varit i sex veckor nu, men ingenting händer.
-Blir det akut och någon måste åka ambulans blir det trapporna, säger undersköterskan Kerstin Enhberg på avdelningen Murgrönan.
Därifrån är det fyra branta trappor ner till markplan.

Ingen vågar åka hiss
Varje gång det är dags att äta får personalen bära kantinerna från köket på bottenvåningen uppför trapporna. Det är ingen som vågar använda hissen.
"Hissåkning sker på egen risk. Stannar ofta", står det på ett handskrivet anslag ovanför hissdörren.
-Mamma vågar inte komma hem till mig längre, hon orkar inte ta trapporna upp och vågar inte ta hissen. Hon är ju 90 år, säger Kerstin Wahlström, anhörig till en av de boende.
Hon fastnade själv i hissen förra torsdagen. Det tog en kvart att komma ut.
Efter det ringde hon verksamhetschefen, men hon kunde inte heller göra något.
-Vi har vänt oss till Gavlegårdarna otaliga gånger, men inget händer. Väntan är väldigt jobbig för pensionärerna, många är ju beroende av att flytta sig med hissen, säger Judy Kjellin, verksamhetschef på Bergmästargården.

Hittar inte felet
Det är inte bara när de ska besöka anhöriga som de äldre behöver åka hiss.
På bottenvåningen finns fotvård, hårvård och terapi. Och när det bjuds på underhållning är det i samlingslokalen på bottenvåningen.
-Jag fick hjälpa en kvinna nedför trappan häromdagen. Hon skulle till hårvården, och det var knappt att hon orkade, säger Lena Wallberg, en av undersköterskorna på Murgrönan.
På Gavlegårdarna har man känt till problemen sedan den 6 november. Men hävdar att man inte hittat felet.
-Vi har i princip kunnat åka en hel dag i hissen helt felfritt. Sedan blir det plötsligt stopp igen, säger Ingemar Öbrink, montör på hissföretaget Midroc som har i uppdrag från Gavlegårdarna att laga hissen.
Nu har man insett att felet beror på att det kommit skräp i ventilerna i hissens hydraulik. Att byta ut olja och ventiler tar enligt Ingemar Öbrink två dagar.
Reservdelarna beställdes för två veckor sedan och så snart de anländer ska felet åtgärdas.
Fram till dess får de äldre alltså åka hiss på egen risk. Eller stanna på sin avdelning.

MAGNUS LUNDQUIST
026-15 96 63
magnus.lundquist@gd.se

Mer läsning

Annons