Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordan rustas till toppskick

/
  • Vid 20-tiden igår var det fullt med ungdomar vid Baggarevarvet på Brynäs. Alla är de seniorscouter som hjälper till att rusta fartyget Nordan som fyller 100 år i år.
  • 1952 köpte sjöscouterna Nordan för 8000 kronor. Då låg hon i Varberg och seglades upp via Göta kanal.
  • Seniorscout Johanna Blomkvist tycker det är häftigt att segla medNordan.– Man måste testa för att fatta, säger hon.Gemenskapen och alla kompisar är det bästa med scoutlivet, enligt ungdomarna i Gävle sjöscoutkår. Här är det Hanna Bäck och Johanna Blomkvist som kramar om varandra.
  • Gävle sjöscoutkår har drygt 90 medlemmar och många av dem är engagerade i rustarbetet.Inför jubileet ska Nordan vara i toppskick. Max Gunnarsson bättrar på målarfärgen.

Vid Baggarevarvet på Brynäs pågår febril aktivitet. Sjöscouterna är i full färd med att piffa till en 100-åring som snart ska ha kalas, nämligen fartyget Nordan.

– Vi gör i ordningen henne mycket mer än normalt så att hon ska vara fin till jubileet, säger båtfogde Jimmy Berggren.

Annons

Med penseln i högsta hugg bättrar seniorscout Max Gunnarsson på Nordans vitfärg medan Martin Bergström och Edward Isaksson är i full färd med att dra kablar. På land pågår arbete med masten som slipats och fernissats och delar av däcket som ska bytas ut.

– Sedan har vi bytt ut all navigationsutrustning och all el. Vi har en jättelång rustlista på fyra A4-sidor, säger scoutledare Jimmy Berggren.

Själva firandet sker den 6 juni då allmänheten bjuds in till ”öppet hus” och får ta en närmare titt på fartyget.

– Vi firar även att vi har haft båten i 60 år. Hon köptes för 8 000 kronor och seglades upp från Varberg via Göta kanal, just därför ska vi segla genom kanalen i sommar, säger Jimmy Berggren.

Gävle sjöscoutkår har drygt 90 medlemmar och många av dem är engagerade i rustarbetet, däribland senoirscouterna Johanna Blomkvist och Mathilda Bergström.

– Jag har varit här och jobbat drygt 40 timmar, säger Mathilda Bergström.

– Just för att hon fyller 100 år vill vi verkligen få henne fin, säger Johanna Blomkvist.

Båda har många minnen – både roliga och tuffa – förknippade med Nordan och ser fram emot sommarens segling.

– Man måste testa för att fatta. Det är så häftigt att segla och att inte alla gör det är lite coolt, säger Johanna Blomkvist.

Just för att hon fyller 100 år vill vi verkligen få henne fin.

Johanna Blomkvist

Mer läsning

Annons