Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu äger Korsnäs hela Karskär

/
  • Peter Sandberg, vd på Korsnäs, är nöjd med köpet av Karskär. Arkivbild
  • Köpet av Karskär Energi innebär att det värmekraftverk, som funnits på Korsnäs industriområde sedan 1971, nu ägs och drivs av Korsnäs som därmed kan producera betydligt mer energi för sina behov själv. Arkivbild

GÄVLE Korsnäs blev i går helägare till Karskär Energi AB. Sedan tidigare äger Korsnäs 41 procent av aktierna. I går köpte bolaget de resterande 59 procenten av Eon Sverige AB.
200 miljoner kronor kostade affären.

Annons
Affären innebär att ett värmekraftverk, som funnits på Korsnäs industriområde sedan 1971, nu även ägs och drivs av Korsnäs.
Därmed kan bolaget själv producera en betydligt större del av sitt energibehov. Karskär Energi producerar 350 GWh el per år.
Förvärvet betyder att Korsnäs nu kan producera ungefär 38 procent av det årliga elbehovet i egen regi.
- Vi får en kraftigt ökad självförsörjningsgrad, blir mindre exponerade på den externa elmarknaden och ökar därmed vår konkurrenskraft, säger Peter Sandberg, vd för Korsnäs AB.
Värmekraftverket ses som en självklar del i produktionsprocessen för massa och papper. Peter Sandberg säger att det naturliga är att värmekraftverket är en integrerad del av fabriken.
- I en tung processindustri som den här bör det vara så. Nu kan det integreras fullt ut i anläggningen.
Det är de senaste årens kraftiga prishöjningar på elmarknaden som lett till beslutet att köpa.
- Våra förutsättningar har förändrats dramatiskt och vi har funderat på vilka möjligheter vi haft för att öka vår konkurrenskraft.
Hur mycket Korsnäs beräknas tjäna på affären vill han inte säga.
- Det är inga siffror vi delger, men givetvis är det här en klart bra ekonomisk affär.
Huruvida Korsnäs anställda eventuellt kommer att påverkas kan han i nuläget inte se.
- Hur vi funderar på att utveckla den delen är inget jag kan prata om. Men det här är en offensiv satsning, vi förstärker vår lokala närvaro i Gävle. Hade vi inte trott på Gävlefabriken hade vi aldrig gjort den här satsningen, säger han.

Mer läsning

Annons