Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är bårtäcket klart

/
  • Den som vill kan pryda täcket med tre olika bårder – en vävd, en knypplad och en broderad.
  • Kestin Rundlöf och Anita Nordgren har vävt det stora, blå bårtäcket. Nu är väven äntligen klar och redo att överlämnas till Hamrånge församling.
  • Det vackra korset som man kan lägga ovanpå bårtäcket är vävt och har guldtrådar i sig.
  • Färgen valdes omsorgsfullt ut för att passa in i kapellet och kyrkan. Väven är i tre delar och i två olika nyanser.
  • I Hagsta skola, som föreningen Hamrånge slöjdare äger, ligger äntligen det färdiga bårtäcket och väntar på att bli överlämnat. I bakgrunden syns Anita Nordgren.

När prästen frågade om de ville väva ett nytt bårtäcke kunde de bara inte tacka nej. Sedan i höstas har några kvinnor i föreningen Hamrånge slöjdare vävt, varpat, knypplat och broderat, och nu är det ärofyllda uppdraget slutfört.

Annons

Söndagen den första april ska bårtäcket lämnas över under en gudstjänst Hamrånge församling. Anita Nordgren och Kerstin Rundlöf är kvinnorna som arbetat med den 2,40 gånger 3,80 meter stora väven, som nu ska pryda kistor i framtiden.

Men även andra kvinnor i föreningen Hamrånge slöjdare har hjälpt till att brodera, väva och knyppla bårderna. Många är de timmar som lagts ner på bårtäcket.

– Det har tagit tid, men det har varit intressant och roligt att få göra något utöver det vanliga, säger Kerstin Rundlöf.

Innan arbetet satte i gång ordentligt under hösten gjordes studiebesök till kyrkan och kapellet för att se vilka färger som skulle passa. Sedan skulle garner i de rätta nyanserna beställas och en skiss göras.

– Vi har försökt lyssna på vad de vill ha. Till exempel är hörnen på väven rundade så att man inte ska trampa på den när man går runt kistan, berättar Anita Nordgren.

Föreningen Hamrånge slöjdare har funnits sedan början av nittiotalet, och anordnar kurser, slöjdkaféer och utställningar i Hagsta skola. Själva skolan lades ner 1959, men fortfarande händer det saker i det gamla trähuset med stora fönster. Här träffas varje onsdag de hemslöjdsälskande kvinnorna för att skapa, äta sopplunch, dricka kaffe och umgås.

Föreningsmedlemmen Mona Hedin gick själv en termin i första klass på skolan. Det var 1947. Nu, 2012, besöker hon ofta skolan för att väva tillsammans med sina vänner i föreningen.

– Det är både avkopplande och socialt att komma hit, säger Mona Hedin.

Mer läsning

Annons