Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det dags att välja

/
 • Rebecka Zäll Skov, Linda Dahlström och Mathilda Henriksson tänker alla söka till Vasaskolan i första hand.                 Visst känns det tryggt att veta att gamla klasskamrater vill gå på samma skola, men det som styr mest är ändå vilka program som erbjuds.

Just nu är drygt 960 niondeklassare i valet och kvalet.

Med start i dag har de en månad på sig att välja gymnasieprogram.

– Jag har varit nervös att välja fel, säger Rebecka Zäll Skov på Sörbyskolan.

Annons

Att välja gymnasieprogram är inte helt lätt. Det vet studievägledare Helene Redin på Sörbyskolan som varje år möter nya ungdomar med beslutsångest.

– Jag vill att eleven ska göra ett välgrundat val. Gymnasiet ska vara tre år av en uppåtgående spiral. Det betyder ju så mycket att fullfölja ett gymnasieprogram, säger hon.

Hennes uppfattning är att dagens utbildningssystem – med uppdelade yrkes- och högskoleförberedande program – har ökat anspänningen bland högstadieeleverna ytterligare.

– Jag tycker att det har skapat större stress. Men vi är noga med att påpeka att även om du väljer ett yrkesförberedande program så ska du välja till ämnen som ändå ger dig grundläggande behörighet till högskola, säger hon.

I dag, måndag, öppnar den webbportal där eleverna skriver in sina ansökningar. När den stängs igen efter en månad gäller det att ha gjort sitt val.

– För många räcker öppna hus och den vanliga informationen. Men är man fortfarande osäker har man chans att boka en prova på-dag på någon av gymnasieskolorna. Då får man följa med en elev där under en dag och det uppmuntrar jag eleverna att göra.

Tre elever som tagit den chansen är Rebecka Zäll Skov, Mathilda Henriksson och Linda Dahlström. Innan jul fick de följa med klasser på Vasaskolan.

– Jag följde med en samhällsklass på Vasa och fick se vad de gjorde en vanlig dag. Jag fick ett mycket bättre intryck av utbildningen och mer information än under det öppna huset, säger Mathilda Henriksson.

Linda Dahlström satt med i skolbänken tillsammans med en klass som läser natur på vasaskolan. Hon blev lugnad.

– Jag trodde det skulle bli stor skillnad mellan högstadiet och gymnasiet, men nu såg jag att det var som en vanlig klass. Bara det att där har alla valt att läsa sådant som de är intresserade av, säger hon och berättar att hon gärna skulle jobba som veterinär i framtiden.

Rebecka Zäll Skov är den i kompisgänget som har haft svårast att välja. Hon har, till skillnad från Linda Dahlström, inget drömyrke och tänker därför välja en bred utbildning som kan leda vidare åt många olika håll.

– Jag vill inte ångra mig, säger hon.

Mer läsning

Annons