Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det fart på byggandet i Gävle

/
  • Foto: LASSE WIGERT Sörby Ängar. Snart blir det inflyttning i de första lägenheterna i Sörby Ängar. Alla lägenheter är uthyrda.

GÄVLE
Det byggs i Gävle igen, efter många års nästan totalt byggstopp.

Annons
Och det verkar finnas efterfrågan.
Störst är HSB:s satsning på Söder. I kvarteret Fiskverket byggs just nu 67 bostadsrättslägenheter.
Prisnivån är hög mätt med Gävlemått. Den dyraste lägenheten, en fyra med etage, kostar 8 539 kronor i månaden, trots en insats på över 700 000 kronor.
Men priserna har inte avskräckt. Efter en trög start har HSB lyckats sälja de flesta lägenheterna. Framför allt var många intresserade av de större lägenheterna.

Efterfrågan
Ännu större efterfrågan var det på de nya radhus i Sörby Ängar som Gavlegårdarna just nu bygger.
Där handlar det om sammanlagt 36 hyreslägenheter i sex hus. Över 200 personer ställde sig i kö när de första lägenheterna släpptes, och lägenheterna i de första etapperna hyrdes snabbt ut.
Gavlegårdarna har presenterat Sörby Ängar som ett lågprisprojekt där man ansträngt sig att hålla ner kostnaderna. Men hyrorna blir ändå rätt höga. En tvåa på 70 kvadratmeter kostar 6 000 kronor per månad, en trea på 78,5 kvm kostar 6 700 och fyrorna på 86,5 kvm har en hyra på 7 400 kronor.

Villastandard
Men kanske finns det en gräns för vad en nybyggd lägenhet får kosta. Vid Kristinaplan har Riksbyggen planerat att bygga ett litet radhus med fyra lägenheter med "villastandard". Lägenheterna skulle säljas med äganderätt för 2,1 miljon kronor styck.
Men trots att radhusen har varit utannonserade sedan i november har Riksbyggen fortfarande inte hitta någon köpare. För att man ska börja bygga krävs att minst två av de fyra lägenheterna är sålda.
- Nybyggda hus upplevs alltid som dyra. Det tyckte man om Sätra också när lägenheterna kostade 120 000 kronor, säger Stig Holmsten på Riksbyggen i Gävle.
- Det är kanske en kombination av priset och läget som gör att intresset för de här radhusen är litet. De som vill ha den här höga standarden bygger kanske hellre en egen villa, säger han.

Villor är också det som Riksbyggen satsar på härnäst, i Engeltofta. Där pågår detaljplanearbetet.
Men medan Riksbyggen väntar med byggstart vid Kristinaplan har Anders Högberg redan satt igång med markarbetena vid Falkvägen i Sörby. Där planerar han att bygga fyra radhus där Livets ords skola tidigare låg.

INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27
ingegerd.sorgard_gd.se

Mer läsning

Annons