Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det gratis att kissa

/

Från och med i dag är det gratis att besöka alla Gävle kommuns offentliga toaletter. Med förbättrad digital drift kan toaletterna larma om något går sönder.

Annons

I går förbereddes toaletterna vid Stadshusgården, Södermalmstorg och korsningen Valbogatan-Västra vägen för att bli avgiftsfria. Myntautomaterna plockades bort och toaletten på Stadshusgården målades om invändigt.

Gävle kommun ansvarar för sex offentliga toaletter i centrala Gävle, samt två bajamajor som finns utplacerade i Regementsparken och i Stenebergsparken.

Toaletten som finns vid östra sidan av centralstationen, och de två som finns i Boulognerskogen, är redan avgiftsfria. När nu de sista myntautomaterna försvinner är alla Gävle kommuns toaletter gratis att använda.

– Från kommunens sida tycker vi att det är jättebra att toaletterna blir mer tillgängliga, att man slipper krångla med mynt eller sms, säger Inger Schörling som är ordförande i tekniska nämnden.

Det är företaget JCDecaux som sköter driften av toaletterna, som framöver kommer att vara helt reklamfinansierade. En avgörande orsak till att avgifterna kan avskaffas är att ny teknik gör det lättare att hålla koll på toaletterna. Störningar rapporteras automatiskt till en driftcentral, så att tekniker kan skickas ut direkt.

– Besöksstatistiken blir mycket högre när avgifterna försvinner, det tycker vi är väldigt positivt, säger Carina Herly på JCDecaux.

Städningen ska inte heller vara några problem, eftersom toaletterna är självrengörande.

Mer läsning

Annons