Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det rätt i miljöbokslutet

/
  • Ekologiska morötter är redan rutin, Nu höjer kockarna Ann-Charlotte Berglin och Lisa Rydbäck målet.  – Vi ska slå Sodexo! säger de.

Bara 14 procent ekomat? Siffran i kommunens miljöbokslut gjorde kockarna Ann-Charlotte Berglin och Lisa Rydbäck misstänksamma. De bestämde sig för att kontrollräkna – och siffran var fel.

– 25,2 procent ska det vara. Vi klarade visst miljömålet! säger Ann-Charlotte Berglin.

Annons

När kommunledningen presenterade årets miljöbokslut för ett par veckor sedan, var andelen ekologisk mat i skolorna en av få punkter där det såg bra ut.

Sodexo klarade målet på 25 procent med råge 2011.

Men förskolor och skolor med egen matlagning var inte alls lika duktiga enligt miljöbokslutet.

De uppgavs köpa bara 14 procent ekologiska varor.

Ann-Charlotte Berglin, kock på Tummelisagården, och Lisa Rydbäck, kock på Bönan förskola, tyckte att siffran verkade orimligt låg.

– När jag fick tillgång till underlaget såg jag direkt att det fanns brister. Bland annat saknades den MSC-märkta fisken under ett halvår, säger Ann-Charlotte Berglin.

De offrade en kväll och satte sig att räkna, och precis i tid för att få med den i miljöbokslutet kunde de mejla in den riktiga siffran till kommunledningskontoret.

– Det känns viktigt att det blir rätt. Som Gävlebo vill jag kunna känna stolthet över kommunens miljöbokslut, säger Ann-Charlotte Berglin.

Ann-Charlotte Berglin och Lisa Rydbäck hör till Gävles mest engagerade kockar och har länge arbetat för att öka andelen ekologisk mat i sina förskolor .

De ingår i ett nätverk med 7-8 personer som tipsar varandra om bra ekovaror och bra recept.

Nu sätter de målet högre. Alla förskolor som har egen matlagning ska öka andelen ekologiska varor, tycker de.

– Det är klart att vi ska vara bättre på ekologisk mat än Sodexo, säger Lisa Rydbäck.

Det största problemet är bristen på information, tycker de. Ingen på kommunen har ansvar för att se till att förskolorna köper ekologiska varor, utan det är upp till varje kock.

– Om vi hade någon som kom med tips och såg efter hur vi låg till tror jag att andelen skulle öka direkt. På några förskolor visste man inte ens att det fanns ett mål på 25 procent ekologisk mat. Då är det ju inte konstigt att inte alla når målet, säger Lisa Rydbäck.

Att förskolor med egen matlagning måste klara inköpen av ekomat inom budgeten, samtidigt som Sodexo får extra betalt när andelen ekomat ökar, är också ett bekymmer.

– Det känns lite orättvist. Men hittills har kostnaden inte varit något stort problem. Vi håller oss inom budgeten, säger Lisa Rydbäck.

– Man får tänka till lite extra när man bestämmer matsedeln bara. Och se till att ingen mat slängs, säger Ann-Charlotte Berglin.

Mer läsning

Annons