Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det slut med busstrafik vid Stortorget

/
  • Resenärer som normalt brukar ta någon av bussarana vid Nygatan får från och med torsdag söka sig till Norra Rådmansgatan alternativt Norra Kungsgatan.

Trafiksituationen för chaufförerna är ohållbar anser Arbetsmiljöverket. All busstrafik förbi Stortorget stängs av från och med i morgon.

X-trafik tycker att framförhållningen är dålig.

– Vi tycker det var kort om tid för att informera kunderna, säger Lars Björling.

Annons

De fem busslinjerna 15, 26, 41, 48 och 91, som normalt trafikerar den delen av Nygatan kommer i stället att ledas om vid Kaplansgatan och Norra Rådmansgatan.

Resenärerna som normalt brukar hoppa på någon av de bussarna vid Nygatan får från och med torsdag söka sig upp till Norra Rådmansgatan alternativt Norra Kungsgatan (se kartan). Några nya hållplatser finns inte inplanerade, berättar Lars Björling som är affärschef på X-trafik.

– Nej det kommer inte att bli några nya hållplatser utan vi använder dem som redan finns.

Många kommer att drabbas av omläggningarna, menar affärschefen. Bara linje 41 som går till Sandviken kör 120 turer varje dag. 10 000 personer åker med de bussarna varje månad.

– Resenärerna mister ett centralt och bra hållplatsläge vid Esplanaden. Det blir en sämre hållplatsmiljö vid Vasaskolan, säger Lars Björling som däremot inte tror att omläggningen kommer att innebära några större tidsmässiga störningar.

Frågan om att leda om trafiken runt Stortorget avgjordes redan i somras närArbetsmiljöverket valde att gå på fackets linje. Facket hade då påtalat att situationen kring Stortorget, med alla fotgängare, gjort att chaufförerna upplevde en förhöjd stressnivå.

Efter beslutet hos Arbetsmiljöverket var det tänkt att en avstängning skulle träda i kraft redan den 19 augusti. Men det sköts på framtiden och under hösten diskuterade en arbetsgrupp bestående av representanter från berörda parter lösningar som inte innebar en avstängning. Fram till sent i går eftermiddag har det emellertid varit tyst från myndigheten.

Då meddelade Arbetsmiljöverket att beslutet från i somras står fast och det ska införlivas på torsdag.

– Vi har gett en rad synpunkter under hösten hur vi skulle kunna förbättra situationen. Men vi har inte fått någon återkoppling förrän i går när Arbetsmiljöverket meddelar att de inte kommer att häva beslutat, säger en märkbart irriterad Lars Björling som emellertid är väldigt försiktig i sin kritik av myndigheten.

– Vi tycker det var kort om tid för att informera kunderna, men ska göra så gott vi kan.

Hur man ska hinna ut med information på bara en dag till alla berörda resenärer har inte diskuterats än, men Lars Björling räknar med att det kommer att bli affischering vid de aktuella hållplatserna. Och det kommer förmodligen att finnas folk ute på torsdagsmorgonen för att hjälpa förvirrade pendlare.

– Vi har inte hunnit prata om det än, men jag utgår ifrån att vi kommer att ha folk ute på gatorna.

Mer läsning

Annons