Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är pollensäsongen här

/
  • Anna Gunnarsson vet allt om hur du bekämpar det gräsliga polleneländet.
  • Alice Lertsuwaphipat är redan rustad för pollensäsongen. Sonen Charlie har dock inte märkt av några problem än.

Våren är inte trevlig för alla. Enligt en ny studie drabbas var tredje svensk av pollenbesvär varje år. Det skulle bli 90 000 människor bara i Gävleborg.

Annons

Tiotalet olika produkter dignar framför oss. Alla med en gemensam fiende: pollen. På Apoteket Bocken i Gallerian Nian visar butikschefen Anna Gunnarsson tabletter, nässprejer och ögondroppar.

– De senaste dagarna har vi märkt av en rejält ökad försäljning av antipollenprodukter. Folk med besvär känner att våren är på gång och börjar bunkra upp, säger hon.

Tabletter är det som säljer bäst. Bland dessa varierar också priserna kraftigast, från 35,50 till 161,50 kronor för lika många piller av samma styrka och storlek. Skillnaden per tablett blir 6,75 kronor mot 1,82 eller 370 procent.

Det spelar ingen roll för effekten vilket märke du väljer eftersom båda innehåller samma verksamma ämnen. Vissa allergiker tål dock inte ett bindemedel i den ena medicinen och måste köpa en annan.

Anna Gunnarsson rekommenderar också koksaltlösning som ett komplement för att rengöra näsan.

För den som känner sig vilsen bland alla produkter och har en iPhone går det att ladda ner Apotekets app Pollenkollen för att planera sin pollenmedicinering.

Alice Lertsuwaphipat är mammaledig med sin Charlie och har ”ganska stora” problem med sin pollenallergi. Hon är dock här för att köpa skavsårsplåster. Årets försvarsarsenal av sprejer och tabletter mot det uschliga frömjölet har hon redan köpt.

– Är jag bara rätt medicinerad är det lugnt, berättar hon.

Mer läsning

Annons