Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu blir det grönt ljus för skolans elever

/
  • Vasaskolan har länge kritiserat trafikljusen vid Staketgatan. Det tar för lång tid innan det slår över till grönt för fotgängare. Men lagom till skolstart hoppas kommunen att problemet ska vara åtgärdat.
  • Gösta Nordqvist, trafikingenjör på kommunen, berättar att det nya automatiska systemet gör att fotgängare inte behöver trycka på knappen för att få grön gubbe.

Väntan på grönt ljus är för lång. Därför går Vasaskolans elever mot rött på väg till matsalen. Det har kommunen försökt ändra på.

Annons

Vasaskolan har länge kritiserat trafikljusen vid Gävle teater. Elever och personal som ska ta sig från skolan till matsalen måste korsa Norra Kungsgatan, Norra Rådmansgatan och Staketgatan.

Det innebär många övergångar varje dag men det har aldrig blivit grön gubbe om ingen tryckt på knappen.

– Systemet är inte anpassat för fotgängare, säger Hans Hultin som rektor på Vasaskolan

Hade det blivit grönt direkt när man tryckte hade det inte varit några problem menar rektorn. Men systemet gör att man måste pricka in rätt tidpunkt för att hamna näst på tur. Trycker man för sent kan väntan på grön gubbe bli lång menar Hans Hultin som anser att det medför säkerhetsrisker.

– När en grupp elever ska gå över vägen ska ingen behöva ansvara för att trycka på knappen. Sen är det stort bekymmer att det inte automatiskt slår över till grönt för fotgängarna när bilarna går i samma riktning. Konsekvensen blir att många går mot rött, säger han och menar han flera gånger förgäves har väntat på att ljusen ska slå om.

– Faktum är att jag har väntat hur många gånger som helst utan att det slår över till grönt trots att jag tryckt, säger Hans Hultin.

– Jag begriper inte varför folk klagar, det blir grönt när man trycker, säger kommunens trafikingenjör Gösta Nordqvist som menar att skolan överdrivit väntetiden en aning.

– Ett helt omlopp är på 85 sekunder med körning i olika riktningar. Från skolans sida hävdar man att man ibland får vänta i två omlopp men det får de inte.

Men skolan har fått gehör för sina krav och ett nytt automatiskt system installerades förra veckan. På vardagar mellan 7.30 och 16.30 blir det grön gubbe var 45:e sekund, utan att någon behöver trycka på knappen.

Hans Hultin är förväntansfull på det nya systemet och tror detta kommer minska antalet elever som går mot rött.

Men han är inte nöjd, han ser gärna att fler förbättringar görs den stora korsningen.

– Det är alldeles för hög fart i korsningen. De borde sänka hastighetsgränsen till 30 kilometer i timmen. Nu är det 50 och det är för snabbt med tanke alla övergångar, säger han.

Vasaskolan har länge kritiserat trafikljusen vid Staketgatan. Det tar för lång tid innan det slår över till grönt för fotgängare. Men lagom till skolstart hoppas kommunen att problemet kommer vara åtgärdat.

Mer läsning

Annons