Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu blomstrar det i hamnkvarteren

/
  • Restaurang Bryggan.
  • Fullriggaren.
  • Hamnkvarteren.
  • Isabella Lundgren som bor alldeles vid Dalapalatset är ute och går med hunden Puzzel. Hittills har bara hunden vågat bada, men så småningom kanske även Isabella vågar ta sig ett dopp. Det händer att hon tar med sig sin hemmaboxutrustning och träna boxning på den stora gräsängen nedanför Fullriggaren. Hon tycker att Gävle Strand och Alderholmen har blivit en trevlig stadsdel.– Speciellt nu på sommaren när det sitter folk på alla restauranger på kvällarna. Det ser mysigt ut och lukar gott, Puzzel vill alltid stanna och nosa när vi går förbi, säger hon.
  • Mikael Karlsson som äger Gävle Fiskeredskap kan ­intyga att det är mycket liv längs ån på somrarna.– Jag tror säkert Fullriggaren och Bryggan har gjort att kundtillströmningen ökat, men än så länge är det lite för tidigt att säga. Vi behöver fler parkeringsplatser i alla fall, och jag har ett förslag. Ta bort trottoaren här utanför vår dörr och gör parkering längs hela den här sidan. Folk går ändå på cykelbanan på andra sidan vägen, mot vattnet.
  • Pär Svensson och Maria Stark med döttrarna Milla och Linn bor på Gävle Strand, och är på väg till Fjärran Höjder.– Förr brukade vi bada här på stranden som fanns. Den vill vi ha tillbaka. En fin dag kan det vara mellan 50 och 60 personer där och bada. Folk är där fortfarande. Det enda som hänt är att det blivit svårare för alla att bada nu. Den nya lekparken gav i alla fall området ett lyft. Dit söker sig folk som inte bor i området också, säger Pär Svensson.
  • Marika och Anders Ericsson från Hille har åkt till båten. Inte för att åka, utan för att meka. De tycker att Skeppsbron är ett bra läge att ha båten på, och brukar bland annat åka till Engeltofta med den och bada när de, precis som nu, har semester.– En kul satsning på hela stadsdelen, men det är synd att det finns en större gästhamn så att det hade kunnat komma fler båtar, säger Anders Ericsson.
  • Torbjörn Lundkvist och Björn Jensen ska precis äta lunch på restaurang Bryggan.– Verkar jättebra. Vi pratade precis om hur fint det är här. Och kul att de profilerar Gävle som kuststad. Vad som händer med restaurangen på vintern får vi väl se, men det är kul att de tar tillvara på det vi har, säger Torbjörn Lundkvist.

Fullriggaren och restaurang Bryggan har gett puls åt Skeppsbron i Gävle. Satsningen på Gävle Strand har gjort att folk börjat samlas för mat, båt och fiske längs hela å-kanten. Nu efterlyses fler parkeringsplatser och större gästhamn.

Annons

För bara ett par år sedan var stora delar av Alderholmen en ganska tom och ödslig plats.

Men så kom Fullriggaren, Gävle Strand och nya restaurang Bryggan. Då har det plötsligt börja hända grejer.

Barnfamiljer är hela tiden i rörelse längs cykelbanan. Båtar passerar förbi. Ett gäng killar fiskar längs å-kanten.

Det som förr inte var någonting annat än ett gammalt industriområde har plötsligt fått liv. I mynningen där Gavleån möter havet har en ny stadsdel i Gävle vuxit fram.

Aldrig förr har så mycket folk flanerat längs Skeppsbron som nu. Både nyinflyttade till Gävle Strand och andra ger liv och rörelse i området, till näringsidkarnas stora glädje.

– Det blir bättre och bättre för varje månad. Nu saknar vi bara bageri och pizzeria här borta, säger Pär Svensson som bor på Gävle Strand.

Snart kommer även kafé, matbutik och hälsocentral till det nya området. Därefter finns ytterligare önskemål om vad man skulle kunna göra. Mikael Karlsson på Gävle Fiskeredskap vill ha fler parkeringsplatser, och båtägaren Torbjörn Lundkvist efterlyser en ordentlig gästhamn.

– Det ska bli kul att se om det gör något åt den lilla, lilla gästhamnen nu också när de valt att satsa på den här stadsdelen så att det kan komma in fler båtar till centrala Gävle, säger han.

Mer läsning

Annons