Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu börjar resan hemåt

/

De blev avsläppta mitt ute i skogen utan pengar eller mat, och bären var lätträknade.

I går fick 14 av dem åka till Stockholm. Men de har en lång väg kvar innan de kommer till hemstaden i Bulgarien.

Annons

I en busskur vid Gävles centralstation står ett tjugotal människor. En del röker, andra vankar av och an, men de allra flesta gör ingenting utan väntar bara under tystnad bland de nötta plastkassarna fullastade med kläder.

Klockan är 14.30 och snart kommer en buss som ska ta dem till Stockholm. De säger att de vill berätta allt, att det får vara nog nu. Hungern och tröttheten har tagit ut sin rätt. Drömmen om att tjäna pengar i det där landet i norr har för länge sedan gått i kras.

– Det är första gången vi är här och vi har kommit för att jobba, inte ställa till med problem, säger en man som bär en jacka som en gång måste ha tillhört en hockeyspelare. På bröstet är namnet ”Erik” virkat. Mannen håller fram en svart plånbok. Alla facken är tomma.

För tre veckor sedan färdades sällskapet över 3000 kilometer genom Europa. Sedan blev de avsläppta i en skog någonstans i norra Sverige. De hade ingen aning om exakt var. I Bulgarien hade de blivit lovade bostad och arbete som bärplockare i Sverige.

– Några som varit här i fjol sa att om man vill jobba och tjäna pengar ska man komma till Sverige eftersom det finns gott och bär och örter i skogarna, översätter tolken vid busskuren.

Men varken bär, bostad eller pengar syntes till. Misären började bli ett faktum. Till sist började de promenera och lifta för att ta sig in till socialtjänstens kontor i Gävle. Det blev en lång väg utan mat. Många har försökt att panta burkar, men oftast har man hittat mat i soptunnor.

Under tisdagsmorgonen nådde de sitt mål och slog sig ned utanför socialtjänstens kontor i Gävle. Där träffade de Asenov Atanas, som bott i Sverige i två år och försörjer sig på att måla fasader. Han var där som stöd för sina landsmän.

– Svenskarna undrar varför bulgarerna är här, men de blir lovade arbete och i Bulgarien finns inga jobb. Förstår du? Bossarna betalar bussar som körs hit, sedan jobbar det 50-60 personer under varje boss. De jobbar för 100 kronor per dag och får fem kronor för varje kilo bär de plockar. Sedan säljer bossen bären vidare och får då 10-15 kronor i handen.

När socialtjänsten öppnade gick alla in och väntade i den lilla receptionen. Wolther Planck är enhetschef.

– Det här rör sig om hungriga och fattiga människor utan förutsättning att klara sig själva. Vi har bedömt att det är en akut situation. Nu betalar vi bussbiljetter från Gävle till Stockholm, säger han.

Vid centralstationen knackar plötsligt busschauffören på sin klocka och säger att det börjar bli dags att åka. Bulgarerna går mot dörren och vinkar adjö.

Än är inte resan slut. När de väl kommer till Stockholm ska de ta sig till ambassaden där en buss mot Bulgariens huvudstad Sofia väntar.

I hemlandet följer en 300 kilometer lång färd till hemstaden Kazanlak. Hur de ska ta sig dit har de ingen aning om.

Mer läsning

Annons