Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu byggs Gävles största rondell

/
  • Den nya rondellen leder in trafiken både till Gävle stad och till de nya butikerna i Hemlingby Köpcentrum.

Om ett år öppnas nästa butikshus i Hemlingby köpcentrum.
Då ska också Gävles största rondell stå klar att mata in kunder till butikerna.

Annons

Det är utbyggnaden av Hemlingby Köpcentrum som är orsaken till att infarten till Gävle från E4 nu får en ny utformning med en jätterondell, 54 meter i diameter.

Butikerna i Hemlingby Köpcentrum bidrar på två sätt.

För det första står de för pengarna. Den nya rondellen är kostnadsberäknad till 20 miljoner kronor, plus elarbeten och cykeltunnel, och kostnaden läggs på tomtpriset när kommunen säljer mark i området.

För det andra är det kundernas bilresor som gör att den hittillsvarande trafiklösningen inte fungerar. På E4 passerar 12 000 fordon per dygn.

På Spängersleden passerar 15 000 fordon per dygn i dag och när de nya butikerna öppnar beräknas trafiken öka med ytterligare 3 000 fordon per dygn.

– För oss är det viktigt att de nya vägarna är klara när vi öppnar, säger Piotr Nowak, projektutvecklare på TK Development som bygger huset där Jysk, Rusta och ÖoB ska flytta in tillsammans med ytterligare två eller tre butiker.

Avsikten är att det ska bli mindre köer när den nya cirkulationsplatsen är klar, men risken är stor att det i stället blir köer under hösten medan rondellen byggs. Hastigheten kommer att vara nedsatt och trafiken kommer periodvis att ledas på tillfälliga förbifarter.

– Vi ska försöka störa trafiken så lite som möjligt, men det går inte att undvika att framkomligheten blir begränsad, säger Mats Pierrou, Tekniska kontoret, som är projektledare.

Arbetet på den nya rondellen kommer att pågå hela hösten.

Den första etappen innebar utbyggnad av Ingenjörsgatan, att man gräver dammarna, som både ska vara en del av utsmyckningen och ta hand om förorenat dagvatten, och att man flyttar på fjärrvärmeledningen från Johannes.

Detta är i stort sett redan klart.

I september börjar gatuarbetet som ska pågå ända fram till jul. Förutom själva cirkulationsplatsen ska man då bygga ny av- och påfart till E4 och en cykeltunnel.

Under januari-februari kommer arbetet troligen att stå helt stilla på grund av vädret.

I maj ska det första lagret asfalt läggas, men i september 2012 när de nya butikerna i Hemlingby slår upp portarna ska Gävles största rondell vara helt klar, lovar Mats Pierrou.

Utöver de tre butiker som redan avslöjat sina flyttplaner kommer ytterligare två butiker att öppna då. Vilka det är vill Piotr Nowak inte avslöja.

– Vi förhandlar med tre företag just nu, bland annat i sport- och fritidsbranschen. Det kommer att bli klart i höst, säger han.

Mer läsning

Annons