Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu får färre skjuts till skolan

GÄVLEEleverna i Hagaströms skola har gått och cyklat till skolan betydligt mer i höst än tidigare. Just nu utvärderas resultatet av tio veckors mätningar. Eleverna har själva fått påverka sina föräldrar till att skjutsa dem till skolan mindre ofta.

Annons
Projektet i Hagaström är en del i en EU-satsning i flera länder. Åke Ståhlspets, Gävle kommuns cykelsamordnare, har hållit i trådarna. Han berättar att syftet är dubbelt. Barn som går eller cyklar till skolan får välbehövlig motion. De mår bättre och orkar med skoldagen bättre. Om föräldrarna skjutsar sina barn i mindre omfattning är det också en vinst för miljön.
- Alla biltransporter till skolorna skapar också trafikproblem. Enligt en undersökning från förra året skjutsas varannan elev i klasserna 1-6 åtminstone någon gång i veckan. Skolan i Hagaström har 300 elever. Statistiskt innebär det att det kan vara upp till 150 bilar som lämnar av barn vid åttatiden varje morgon, säger han.

Kaosartat på morgonen
Trafikproblem är vanliga utanför skolor strax runt klockan åtta. Det händer att bussar och fordon som kör handikappade barn inte kommer fram för att bilar blockerar infarter till skolor. I Sätra har det till och med hänt att lärare kallat på parkeringsvakter när bilar står i dubbla led på vändplaner. Det är faktiskt inte ovanligt att föräldrar lämnar bilen och följer sina barn in i skolan&
Eleverna i Hagaström har fått fylla i ett protokoll varje morgon om hur de tagit sig till skolan. Dessutom har de fått sig en del till livs om motion och bilresor.
Föräldrarna fick i maj besvara en enkät om barnens skolresor. Utifrån svaren skulle barnen ha gått och cyklat drygt tusen mil till och från skolan under kampanjveckorna. Resultatet blev en halv gång högre, 1 576 mil.
- Resultaten från de skolor runt om i Europa som deltar utvärderas av ett universitet i England. Gävle ska kunna jämföras med Dublin även om förutsättningarna är annorlunda, säger Ståhlspets.
Brynässpelarna Ove Molin och Adam Andersson delade ut diplom till alla klasser när projektet avslutades på onsdagen. De talade om vikten att röra mycket på sig för att må bra.
- Hoppas ni fortsätter att gå och cykla till skolan, sa Adam vid diplomutdelningen till skolans två femteklasser.
Dagen för diplomutdelningen var det inte många barn, om ens några, som cyklade till Hagaströmsskolan. Vi såg bara två cyklar i den långa raden av cykelställ vid infarten till skolan, båda av vuxenstorlek. Men många elever kanske gick till och från skolan.

Pilotprojektet kan leda till att andra skolor i Gävle, Sverige och Europa startar liknande kampanjer.

OLLE HILDINGSON
026-15 96 38
olle.hildingson_gd.se

Mer läsning

Annons