Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu får Salam komma hem

Salam Mohamed Ali, som i snart en månad suttit på Migrationsverkets förvar i Märsta, släpps fri och får bo med sin lilla dotter Sandra och flickvännen Sabina i väntan på ett nytt avvisningsförsök.

Annons

Villkoret är han anmäler sig två gånger i veckan vid närmaste polismyndighet.

– Salam och Sabina hälsar att de båda är jätteglada att de får leva som en familj, åtminstone för en tid. Det här är en lycklig dag. Jag har inte varit så här glad sedan jag lärde känna dem, säger Maud Lindgren, ordförande i Asylkommittén.

I början av juni fördes Salam ut ur landet av gränspolisen, som ville överlämna honom till gränspolisen i Teheran. Men eftersom han inte hade några identitetshandlingar togs han inte emot i Iran utan fick föras tillbaka till Sverige.

– På det viset gjorde ju Migrationsverket honom en tjänst när de från början tog den enda identitetshandling han hade och sedan förstörde den, säger Maud Lindgren.

GD har flera gånger berättat om iraniern Salam Mohamed Ali och Sabina Quliyiva från Azerbajdzjan, som i februari fick dottern Sandra, men ändå ska avvisas till deras respektive ursprungsländer.

– Var de ska bo är inte klart än. Han kan ju inte bo där Sabina bor nu eftersom det är en lägenhet för flera kvinnor. Någonstans i Hälsingland, troligtvis kring Hudiksvall eller Söderhamn, där Migrationsverket har en ledig lägenhet blir det, säger Maud Lindgren.

Mer läsning

Annons