Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu har ­vården flyttat hem på heltid

/
 • Birgitta Ölund och Sirpa Stefanius Kangas känner sina patienter väl eftersom de träffar dem hemma.
 • Birgitta Ölund och Sirpa Stefanius Kangas känner sina patienter väl eftersom de träffar dem hemma.
 • Sirpa Stefanius Kangas, Barbro och Lage Lööf och Birgitta   Ölund känner varandra väl numera.
 • Barbro Lööf känner sig trygg med hjälpen honfår av Sirpa Stefanius Kangas och Birgitta Ölund.
 • Birgitta Ölund har tidigare jobbat på sjukhus, men känner sig mer hemma som distriktssköterska.
 • – Vi är gäster i patienternas hem. Det blir ett helt annat möte, säger Sirpa Stefanius Kangas som trivs i hemsjukvården.
 • Birgitta Ölund och Sirpa Stefanius Kangas tar med sig det de behöver när de åker ut till sina patienter.
 • Sirpa Stefanius Kangas och Birgitta Ölund tar bilen från Södertull till patienterna i Bomhus.

– Utan er skulle vi inte klara oss, säger Barbro Lööf till distriktssköterskorna Birgitta Ölund och Sirpa Stefanius Kangas.

Hon får hjälp i samband med cancerbehandling och maken Lage med ett sår.Hemsjukvården har specialiserat sig för att bli bättre.

Annons

I samband med hälsocentralsvalet och efter att två rapporter kritiserat vården till multisjuka äldre har hemsjukvården fått pengar och organiserat om.

I stället för att vara en del av hälsocentralerna har den blivit en egen del av primärvården. Det innebär att några distriktssköterskor ägnar sig åt hemsjukvård på heltid för att kunna se patienternas hela situation. På mindre hälsocentraler jobbar de dock fortfarande även med rådgivning och på mottagningen.

Under våren har de nya personalgrupperna arbetat ihop sig och fått igång ett samarbete med kommunala och privata vårdcentraler, och nu tycker Bomhus distriktssköterskor att det nya arbetssättet fungerar bra.

– Vi är inte så splittrade utan vi kan koncentrera oss på patienten, säger Eva-Lena Sundstedt Nordström.

Hon upplever också att patienterna inte behöver åka till sjukhus lika ofta, ett av målen med förändringen.

– Känslan är att man ringer oss först och då åker vi ut och ser om vi kan göra något, instämmer Birgitta Ölund.

Tanken är att skapa gemensamma arbetssätt som ska komma patienterna till godo. Det handlar om allt från att förebygga genom att bedöma risken för trycksår, fall och undernäring till samarbetsrutiner ihop med hemtjänst, personliga assistenter, biståndshandläggare, läkare, sjukgymnaster och arbetsterapeuter. Alla patienter får en broschyr med telefonnummer så att de kan nå hemsjukvården dygnet runt.

Distriktssköterskorna som sköter hemsjukvården åt hälsocentralerna Stortorget, Bomhus och Södertull sitter tillsammans på Södertull, övriga på respektive hälsocentral.

Eftersom distriktssköterskorna redan har samarbete med den hälsocentral de hör till är det praktiskt om den som behöver mycket vård är listad hos den närmaste hälsocentralen.

Totalt har 450 patienter, varav 39 bor i Bomhus, hemsjukvård i Gävle. Alla ska få hembesök av sjukgymnast och arbetsterapeut samt läkare. I år har Bomhusgruppen hunnit med 23 av sina patienter och räknar med att ha hunnit med alla innan året är slut.

Lage och Barbro Lööf hör till de som fått hembesök.

– Det var hemskt bra, tycker Barbro Lööf.

Läkaren gick igenom Lages mediciner.

– Han hade så mycket mediciner att jag var orolig. Men han skulle ha kvar alla.

Arbetsterapeutens besök har också lett till att Lage fått byta till en smalare rullstol så att han kan rulla ut på altanen.

De fick hemsjukvård i samband med att Lage slog upp ett sår på benet som blev infekterat och krävde flera operationer. Nu är det nästan läkt och distriktssköterskorna behöver bara komma varannan vecka och lägga om det. Under tiden har Barbro fått cancer och fått hjälp hemma med operationssåren och prover inför cellgiftsbehandlingen.

– Det är toppen. Jag har svårt att komma ifrån, säger Barbro Lööf, som bara har gott att säga om hemsjukvården och hemtjänsten.

Hon vill inte lämna maken ensam hemma och har också själv känt sig för dålig för att åka iväg till hälsocentralen.

Att distriktssköterskorna specialiserat sig på hemsjukvård innebär att de lär känna patienterna bättre än tidigare och att det är färre olika personer som kommer hem till patienterna och deras anhöriga.

– Det finns en trygghet hos patienterna, säger Sirpa Stefanius Kangas.

Mer läsning

Annons