Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu höjer landstinget skatten igen

/

Återigen höjs skatten i landstinget i Gävleborg. Det står klart sedan landstingsfullmäktige i går som väntat sa ja till förslaget från S-C-MP-majoriteten.

Annons

För sjätte gången under 2000-talet löser landstinget sina ekonomiska bekymmer genom att höja skatten. När de 75 ledamöterna i landstingsfullmäktige i går samlades till budgetmöte valde de flesta att stödja majoritetspartiernas förslag som innebar höjd skattesats med 30 öre.

Åtgärden ska ge landstinget 152 miljoner kronor mer att röra sig med och radera ut de efterhängsna underskotten i sjukvården.

– Vi har vänt ut och in på det mesta i budgeten. Valet har stått mellan sparpaket och skattehöjning, sa finanslandstingsrådet Eva Tjernström, S.

Den högra oppositionen – Moderaterna, Folkpartiet, Sjukvårdspartiet och Kristdemokraterna plus Sverigedemokraterna – stretade emot. Men de kunde inte rubba majoriteten som, trots en del knorrande inom den splittrade miljöpartigruppen, lyckades hålla ihop sina styrkor. Även Vänsterpartiet stödde skattehöjningsförslaget.

Patrik Stenvard, Moderaternas oppositionsråd, kritiserade det flitiga skattehöjandet i landstinget och utnämnde S-C-MP-ledningen till ”världsmästare i skattehöjning”.

– Det här är en samhällsfarlig skattehöjning som slår hårt mot tillväxten, ansåg han.

Höjningen kan te sig försumbar för den enskilde, medgav han. Men för människor som lever på marginalen kan några hundralappar mer i skatt per år bli en tung börda.

Stig Zettlin, Sjukvårdspartiets oppositionsråd, ser skattehöjningen som ett misslyckande för majoritetspartierna.

– Vi får högst skatt men långtifrån den högsta kvaliteten på vården, sa han.

Oppositionspartierna lyfte fram olika kostnadsbesparingar som alternativ till skattehöjning. Bland annat tycker man att landstinget borde ta in färre hyrläkare.

Längst gick Sverigedemokraterna som ville dra ner på specialistvården i länet, stänga en folkhögskola, minska kulturanslagen med 35 miljoner och skjuta fram investeringar.

Eva Tjernström var inte imponerad av de alternativa budgetförslagen.

– Det är bara populism. Inget av era förslag skulle klara vår ekonomi för nästa år, sa hon.

Mer läsning

Annons