Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kan barnen flytta ”hem”

/
  • Améline Estassy är en av ungdomarna som bor på Junibackens korttidsboende ibland. Igår hjälpte hon barn- och ungdomsnämndens ordförande Åsa Wiklund Lång, S, att klippa bandet när boendet nyinvigdes.
  • William Lindén, tio år, kom på invigningsfesten med bland andra mamma Ingrid och storasyster Matilda. Efter kalasandet stannade han kvar för att sova på korttidsboendet.

I snart fem månader har Junibackens korttidsboende rustats. Under tiden har barnen fått bo på Kungstensskolan. Igår var det äntligen dags för nyinvigning.

Annons

– Barnen har längtat tillbaka, säger fritidspedagog Britt Gunnarsson.

Grillad korv, smörgås- och jordgubbstårta dukades igår upp på Junibackens korttidsboende i Sätra.

Barn, föräldrar, personal och representanter från bland annat barn- och ungdomsförvaltningen var inbjudna för att fira att renoveringen av boendet äntligen är klar.

– Barnen har sett fram emot att få komma hit igen, säger fritidspedagog Britt Gunnarsson som tycker att hela verksamheten fått ett lyft tack vara de uppfräschade lokalerna.

Junibacken är ett av Gävle kommuns tre korttidsboenden för barn och ungdomar med funktionsnedsättningar. Just här kan personer mellan ett och 19 år med Downs syndrom eller autism få möjlighet att bo ett par dagar i månaden.

– Boendet är tänkt som en avlastning för föräldrarna och ett ställe där barnen kan ha roligt och utvecklas, säger verksamhetschef Panos Florides.

William Lindén, tio år, tog sällskap med mamma Ingrid, pappa Johan och storasyster Matilda till gårdagens invigning.

– Han har bott här ibland sedan han var tre år. Det betyder ganska mycket för oss. Man får tid att återhämta sig och ägna sig mer åt de andra syskonen, säger Ingrid Lindén.

När sonen kommer till boendet har personalen ställt i ordning ett rum till honom som är anpassat efter hans behov och intressen. I William Lindéns fall innebär det bland annat att där finns en cd-spelare så att han kan lyssna på musik.

– Helst hårdrock, berättar hans mamma.

Mer läsning

Annons